Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht

20 december 2005 P114

Aanpak risicokinderen verbreed naar hele stad

Het project 'Kijk op Kleintjes' gaat per 1 september 2006 in de hele stad draaien. In dit project werken Nijmeegse hulpverleners samen om gedrags- en ontwikkelingsproblemen bij jonge kinderen zo snel mogelijk te signaleren en aan te pakken. Het project'Kijk op Kleintjes' is sinds april 2004 met succes in de wijken Dukenburg en Lindenholt uitgevoerd. Daarom heeft het college besloten om het project uit te breiden naar de rest van Nijmegen. Daarmee heeft Nijmegen voortaan één basisstructuur om kleine kinderen en hun ouders te begeleiden.

Uit de evaluatie van 'Kijk op Kleintjes', die begin dit jaar is gehouden, blijkt het project ruimschoots aan de verwachtingen te voldoen. Dat is de reden om het project in Dukenburg en Lindenholt voort te zetten en in de rest van de stad ook deze laagdrempelige vorm van jeugdzorg aan te bieden.

Doel van 'Kijk op Kleintjes' is een snellere en betere signalering en begeleiding naar hulp bij gedrags- of ontwikkelingsproblemen bij kleine kinderen (0 tot 4 jaar). Doordat de GGD, Bureau Jeugdzorg, Maatschappelijk Werk en Mee intensief samenwerken, kunnen zij snel ingrijpen op het moment dat zich problemen voor kinderen (dreigen) voor te doen. De hulpvraag kan beter worden ingeschat en de doorlooptijd naar hulpverlening wordt korter. Daarnaast kunnen ouders verschillende cursussen voor opvoedingsondersteuning volgen.

Leidsters van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven hebben een belangrijke rol in het project. Ze worden daarbij ondersteund door een zorgcoördinator die hun helpt bij het signaleren van problemen en bij het doorverwijzen naar de juiste hulp.

De gemeente ontvangt tot en met december 2007 subsidie van het Rijk voor 'Kijk op Kleintjes'.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 2380