HvA gestart met nieuwe opleiding Forensisch Onderzoek

Hogeschool van amsterdam

Samenwerking met Politieacademie en NFI succesvol

Hogeschool van Amsterdam gestart met nieuwe opleiding Forensisch Onderzoek

Dit studiejaar zijn zestig studenten aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gestart met de opleiding Forensisch Onderzoek. De vierjarige voltijd opleiding leidt hen op tot forensisch technisch recherchekundige of tot forensisch analist/onderzoeker. De opleiding is samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Politieacademie ontwikkeld. Beide organisaties zijn eveneens intensief betrokken bij de uitvoering. De Hogeschool van Amsterdam is de enige hbo-instelling in Nederland die een volledige door de NVAO geaccrediteerde opleiding Forensisch Onderzoek aanbiedt. Per september 2006 start een deeltijdvariant.

Forensisch onderzoek is gericht op het oplossen van misdrijven aan de hand van verschillende soorten sporen. Het onderzoek bestaat uit bijvoorbeeld chemisch onderzoek (zoals de analyse van verfresten, vezels, bandensporen), medisch-biologisch onderzoek (zoals analyse van DNA, haren, giftige stoffen), en de analyse van digitale gegevens (bijvoorbeeld van e-mail, fotografisch materiaal of videobeelden).

Toenemende behoefte
Forensisch onderzoek wordt steeds belangrijker in de bewijsvoering van strafzaken, terwijl ook de toegepaste technieken steeds geavanceerder worden. Daardoor groeit de behoefte aan gespecialiseerde beroepsbeoefenaars. De belangstelling is groot: ondanks de korte aanlooptijd zijn zestig studenten reeds met de opleiding gestart.

Actuele vraagstukken
Gedurende de opleiding krijgen de studenten te maken met actuele projecten, die in behandeling zijn (geweest) bij organisaties zoals het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Hierbij buigen ze zich over alle schakels binnen de forensische keten: het op de plaats van het delict zoeken naar sporen die met het misdrijf in verband kunnen staan, het onderzoeken van de sporen in het laboratorium en het rapporteren van de resultaten. Het rapport kan een rol spelen in de rechtszaal.

Beroepsperspectief
De studenten worden opgeleid tot onderzoekers met een brede natuurwetenschappelijke basis, met kennis van zowel rechercheren als laboratorische onderzoeksmethoden. Afgestudeerden kunnen als forensisch technisch recherchekundige terecht bij de technische recherche of als forensisch analist/onderzoeker in laboratoria van bijvoorbeeld de politie of het Nederlands Forensisch Instituut. Tevens kunnen zij worden ingezet als onderzoeker en forensisch adviseur in de advocatuur en bij verzekeringsmaatschappijen.

Vervolgstudies
Naast mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn er na het behalen van het bachelordiploma doorstudeermogelijkheden. Dit studiejaar al biedt de Politieacademie de duale masteropleiding Recherchekunde (afstudeerrichting Forensisch Technisch). Deze opleiding bevindt zich in de afrondende fase van accreditatie. De Universiteit van Amsterdam (UvA) is inmiddels gestart met het wetenschappelijke masterprogramma Forensic Sciences (MSc). Het ligt in de bedoeling in het kader van de intensieve samenwerking tussen UvA en HvA een doorstroomprogramma te ontwikkelen. Daarmee worden geselecteerde HvA-studenten Forensisch Onderzoek tijdens hun bacheloropleiding voorbereid op de universitaire master. Bachelorstudenten maken al gebruik van de chemische en biologische laboratoria van de UvA.

Meer informatie voor de redacties en aanvragen voor interviews of bezoek aan de opleiding: HvA Persvoorlichting, Marjan Dirkse, 020 - 570 26 87, 06 - 287 934 64 of nieuws@hva.nl.