Ministerie van Buitenlandse Zaken

Congo

8,5 miljoen euro voor noodhulp in Congo

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

21 december 2005

MINBZ: 8,5 miljoen euro voor noodhulp in Congo

De Democratische Republiek Congo kan rekenen op 8,5 miljoen euro noodhulp voor 2006, dat heeft minister Van Ardenne bekend gemaakt. Dit bedrag wordt besteed via het VN-Actie Plan voor Congo: een nieuwe gecoördineerde en geïntgreerde aanpak om de alarmerende humanitaire situatie in Congo effectief aan te pakken. Dit is de eerste keer dat rijke landen en internationale hulporganisaties via één gezamenlijk fonds en één programma hulp verlenen. Nederland heeft aan de wieg gestaan van deze nieuwe aanpak voor Good Humanitarian Donorship.

Nog dagelijks overlijden 1.000 mensen als gevolg van geweld, door gebrek aan voedsel, gebrek aan schoon water, afwezigheid van basisgezondheidszorg en schrijnende armoede. Met name kinderen en vrouwen zijn het meest kwetsbaar. Van Ardenne: Nog steeds hebben teveel mensen in Congo te lijden, vrouwen en kinderen zijn hun leven niet zeker. Om daar snel en effectief een eind aan te maken, moeten we dubbelwerk, overbodige bureaucratie en versnippering voorkomen. Daarom kiest de Nederlandse regering voor noodhulp via dit gezamenlijke fonds om het Actie Plan voor Congo uit te voeren. Vooral de meest kwestbaren, zoals kinderen, vrouwen, zieken en ouderen zullen hiervan profiteren. Voor de noodhulp uit het VN-Actie Plan voor Congo is in totaal 738 miljoen dollar nodig; behalve Nederland zullen ook het Verenigd Koninkrijk en Zweden dit gezamenlijke Actieplan financieel steunen.

Van Ardenne is blij met de hartverwarmende reacties van het Nederlandse publiek op de actie die 3FM en het Rode Kruis deze week gezamenlijk voeren voor Congo. Ontwikkelingshulp is immers niet een zaak van de overheid alleen, ook bedrijven en burgers kunnen een bijdrage leveren. Ik weet zeker dat het Nederlandse publiek de kinderen en vrouwen in Congo niet in de kou laat staan, en dat mensen bereid zijn om opnieuw de portemonnee te trekken. Zoals ook de Nederlandse regering met 9 miljoen euro bijdraagt om het lijden in Congo te verlichten en te zorgen dat mensen weer te eten krijgen, er schoon drinkwater beschikbaar komt, kinderen weer veilig naar school kunnen gaan en basisgezondheidszorg van de grond komt, aldus Van Ardenne.

In 2005 heeft Nederland in totaal 8,7 miljoen euro voor noodhulp aan Congo besteed.