Ingezonden persbericht


Persbericht

Bont voor Dieren verheugd over initiatief PvdA en VVD

Wetsvoorstel: ban zeehondenproducten uit Nederland

Amsterdam, 21 december 2005 - Bont voor Dieren is verheugd dat Tweede-Kamerleden Joanneke Kruijsen (PvdA) en Janneke Snijder (VVD) een wetsvoorstel voor een nationaal invoer- en handelsverbod op alle zeehondenproducten bij de Raad van State hebben ingediend. Bont voor Dieren hoopt dat hiermee de Nederlandse grens wordt dichtgetimmerd voor zeehondenbont en -olie. Dat is hard nodig, want de invoer van zeehondenolie is recentelijk sterk toegenomen.

Eerder dit jaar beloofde minister Veerman (LNV) een verbod op zeehondenproducten in te stellen via een Algemene Maatregel van Bestuur in de Flora- en Faunawet. Maar in oktober veranderde Veerman tegen de verwachting in van koers omdat dit verbod niet te rechtvaardigen zou zijn in het licht van het WTO-verdrag. Bont voor Dieren is blij dat de Kamerleden Kruijsen en Snijder nu met een eigen voorstel een verbod op deze producten van dierenleed willen bereiken.

Sinds verleden jaar is de invoer van zeehondenolie naar Nederland sterk toegenomen. In 2001 was de import van zeehondenolie ¤74.451 waard, maar in 2004 is de waarde van deze importen al tot ¤521.060 gestegen. De verwachting is dat de handelswaarde in 2005 boven de ¤725.000 zal uitkomen. Deze explosieve groei kan worden verklaard door de enorme toename van het aantal zeehonden dat tijdens de commerciële zeehondenjacht wordt gedood: 320.000 jonge dieren in 2005. Zeehondenolie wordt met name gebruikt in de scheepvaart als smeermiddel; hiervoor bestaan echter veel diervriendelijke alternatieven.

Een Nederlands importverbod op alle zeehondenproducten zou een belangrijk signaal afgeven naar de Canadese overheid dat Nederland de commerciële zeehondenjacht pertinent afwijst. Een verbod is bovendien een aanmoediging voor de andere EU-lidstaten om een Europees import- en handelsverbod op alle zeehondenproducten in te stellen.

Bont voor Dieren voert al jaren campagne om het Nederlandse publiek bewust te maken van de wreedheden van de commerciële zeehondenjacht. De stichting is van mening dat een importverbod op zeehondenproducten een belangrijke bijdrage zal leveren aan het beëindigen van deze jacht.

NIET TER PUBLICATIE

Meer informatie
Bont voor Dieren
Claudia Linssen, directeur
c.linssen@bontvoordieren.nl
020 - 67 666 00
06 - 49 77 58 59
--