Gemeente Amsterdam

Amsterdam in Dialoog

21 december 2005
---
Bas Kohler

Vandaag is het De dag van de Dialoog in Amsterdam. Wethouder Laetitia Griffith heeft de dag vanochtend geopend tijdens een ontbijtbijeenkomst. Op meer dan 100 verschillende plekken in Amsterdam staan vandaag tafels waaraan Amsterdammers met elkaar in gesprek gaan over het thema Amsterdam werkt!.

De Dag van de Dialoog is vanochtend met een toespraak van wethouder Griffith voor de derde keer van start gegaan tijdens een ontbijtbijeenkomst in het gebouw van de kamer van koophandel aan het IJ. Na het ontbijt en de toespraken gingen daar de eerste dialoogtafels van start. In de rest van de stad worden vandaag Dialoog tafels georganiseerd op uiteenlopende plaatsen zoals in winkels, buurtcentra, moskeeën, kerken, kantoren, scholen, stadsdeelkantoren, en politiebureaus.

Tijdens de opening werd het verschil benadrukt tussen een dialoog en een debat. Bij een dialoog gaat het niet om het verkondigen van je mening, zoals bij een debat, maar om het ontdekken van andere invalshoeken. Trainer van gespreksleiders, Loes de Jong, gaf nog drie regels mee voor een goede dialoog; ervaring uitwisselen; luisteren en je oordeel opschorten; nieuwsgierig blijven en doorvragen.

Deze derde dag van de Dialoog is weer voor veel Amsterdammers de aanleiding om bijeenkomsten te organiseren. Twee buurtbewoners in Oost/Watergraafsmeer organiseren bijvoorbeeld een tafel in hun belastingkantoor waaraan een gemêleerde groep buurtbewoners vanmiddag zal meepraten. Moslim Jongeren Amsterdam (MJA) organiseert vanmiddag een Dialoog tafel in Felix Merites. In de Pijp wordt de dag aangegrepen voor het houden van een stadsdiner. Buurtbewoners gaan er vanavond met elkaar aan tafel voor een zeer ontspannen Dialoog onder het genot van een diner.

De officiële afsluiting van de Dag van de Dialoog zal aan het eind van de middag plaatsvinden in Podium Mozaïek. De mensen die vandaag aan de tafels in de stad hebben deelgenomen kunnen daar hun ervaringen en uitkomsten delen.

Bij een tafel aanschuiven kan vandaag nog de hele dag in de balie waar verschillende inlooptafels georganiseerd worden.

Inloop Dialoog Tafels (wel op tijd komen)

Locatie: de Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 Deze tafels zullen plaatsvinden op de volgende tijden: 11.00 uur tot 13.00 uur 13.00 uur tot 15.00 uur 15.00 uur tot 17.00 uur Info: Dag van de Dialoog