Ministerie van Justitie

Nieuw kwartaalbericht Jeugd terecht: Herstel als aanvulling op het jeugdstrafrecht
21 december 2005
Jeugd terecht onderzoekt de mogelijkheden om herstel in te zetten als onderdeel van een effectieve aanpak van jeugdige daders. Justitiële herstelbemiddeling, waarbij de dader wordt geconfronteerd met de gevolgen van zijn daden, kan een positieve invloed hebben op het gedrag en het voorkomen van recidive. Ook voor het slachtoffer heeft het een herstellende functie. In dit kwartaalbericht belichten betrokkenen bij de pilots die met herstel worden uitgevoerd, de verschillende vormen van herstel en hun effect.

Kwartaalbericht Jeugd terecht december 2005 : Herstel als aanvulling op het jeugdstrafrecht

* Herstel een plaats geven in maatwerkaanpak van jongeren: Begin 2006 worden de resultaten bekend van de evaluaties van zes pilots met herstelbemiddeling. Op basis daarvan en de resultaten met een pilot herstelopvoeding in JJI Eikenstein - zal Minister Donner een standpunt innemen over de landelijke invoering van herstel en de wijze waarop dat kan gebeuren. In afwachting van de pilotresultaten formuleren Mariska Wimmer en Ido Weijers alvast aandachtspunten en succesfactoren.


* Echt Recht Conferenties: Bij SPIRIT in Amsterdam deden Roland en Peter mee aan Echt Recht Conferenties met de slachtoffers van hun daden. Betrokkenen vertellen hoe het traject verliep.


* Pilot herstelopvoeding in JJI Eikenstein: Herstelopvoeding blijkt een positieve prikkel te kunnen geven tot gedragsverandering.


* Cok de Ruijter, namens de politie vrijgemaakt voor Jeugd terecht: Mensen die met jongeren werken, hebben vaak een enorme drive.


* Nieuwsflitsen: - Monitor Jeugd terecht 2005 Donner bezoekt gemeenten Eerste beoordelingen gedragsinterventies Handboek methodiek jeugdreclassering Start MATCH bij Work-Wise Nederland.


* De Doorlooptijden: Lichte verbetering aantal doorlooptijden.