Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit: nr 104, 21 december 2005

'Twee vliegen in één klap'

Twee vliegen in één klap sla je het makkelijkst als de vliegen paren. Maar waar paren vliegen? In het vliegenrestaurant, dat wil zeggen op de koeienvla, de rotte appel of het ontbindende lijk. Insecten komen in ons dagelijks leven voor van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, vaak zonder dat we het weten. Insecten domineren de wereld. Over onverwachte ontmoetingen met insecten in ons dagelijks leven gaat het boek 'Twee vliegen in één klap', van de Wageningse insectendeskundige prof. Marcel Dicke, dat zojuist is verschenen.

Tachtig procent van alle diersoorten loopt op zes poten. Deze insecten zorgen voor bestuiving en bescherming van onze gewassen (via biologische bestrijding), ruimen dode dieren en planten op en vormen de basis voor de diversiteit van het leven op aarde. Merkwaardig genoeg hebben insecten bij een breed publiek de naam om lastig en eng te zijn. Toch zijn de meeste insecten onmisbaar. Van de miljoenen insectensoorten levert slechts een heel miniem deel problemen op.

Marcel Dicke beschrijft hoe insecten worden gebruikt als sieraad: van een levende kever aan een kettinkje in Zuid-Amerika tot een grote hoornaarbroche op de revers van de voormalige minister van buitenlandse zaken van de VS tijdens een bezoek aan de Palestijnse gebieden.

Ook verhaalt de auteur over hoe in ons dagelijks leven insecten opduiken in beeldspraak, reclames, films, het Rijksmuseum of de politiek. Onze cultuur staat bol van de insecten, maar veelal valt ons dat niet eens op; net als de meeste levende insecten en andere geleedpotigen ons ook niet opvallen, terwijl zij ons omringen. We staan er mee op en gaan er mee naar bed: onze bedden zitten vol met duizenden mijten.

Het boek van Dicke bevat verrassende verhalen over insecten in óns dagelijks leven en dat van Marilyn Monroe, Madonna, George Bush, Bill Clinton, Madeleine Albright, Máxima en anderen. Maar 'Twee vliegen in één klap' gaat ook over insecten op het herentoilet, op damesgezichten, bij de NASA, op vakantie, op de begraafplaats, in het vlooientheater. Na het lezing ziet de wereld er plotseling anders uit: de wereld blijkt een wereld van insecten waar wij ook deel aan mogen hebben.

'Twee vliegen in één klap' is een uitgave van het Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit. Daar is het boek ook verkrijgbaar of door overmaking van ¤ 7,50 op giro 9099907 t.n.v. Entomologie Wageningen Universiteit, o.v.v. 'Twee vliegen in één klap' en uw adres. Het boek bestaat in twee talen in één band. De Engelse titel is 'Killing two flies with one stone'.