Gemeente Amsterdam

Sportaccommodatieplan brengt behoefte aan sportruimte tot 2020 in beeld

21 december 2005
---
Voorlichting

Het college van B&W heeft kennis genomen van het Sportaccommodatieplan Amsterdam. In dit plan zijn de prognoses voor de behoefte aan onder andere sportparken, sporthallen en zwembaden tot 2020 opgenomen.

Volgens de prognoses is er in de stadssectoren West, Noord en in mindere mate in Zuidoost een blijvend overschot aan voetbalvelden. Vooral de verdergaande introductie van kunstgras werkt ruimtebesparend, omdat daardoor in 2015 geen aparte trainingsvelden meer nodig zullen zijn. Daar staat een groeiend tekort aan hockeyvelden tegenover, waarvoor in de stadssector Zuid geen ruimte meer kan worden gevonden. Ook het aantal tennisbanen moet worden uitgebreid, in de eerste plaats in de stadssector West.

Het aantal sporthallen en grote sportzalen moet tot 2020 fors worden uitgebreid. Er staan al vijf hallen en vijf grote sportzalen in de planning, maar daarnaast is het nodig de totale sporthalcapaciteit nog eens met minimaal vier te vergroten. Vooral in de stadssector Noord is aanvulling nodig.

Voor IJburg is een overdekt zwembad noodzakelijk van minimaal 1100 m². Als bovendien het Floraparkbad - dat aan vernieuwing toe is - zal worden vervangen, beschikt Amsterdam in 2020 naar verwachting over voldoende overdekt zwemwater.

Hoewel de Jaap Edenbaan kampt met capaciteitsproblemen, is dit door de aanleg van nieuwe banen in de regio niet het goede moment om tot planvorming voor een tweede Amsterdamse 400-meter kunstijsbaan over te gaan. Initiatieven tot uitbreiding van capaciteit op de Jaap Edenbaan zelf en/of realisering van een overdekte ijsvloer van 30 x 60 meter elders in de stad, verdienen volgens het plan wel ondersteuning.

Het college wil het sportaccommodatieplan gaan gebruiken als toetsingskader voor ruimtelijke ontwikkelingen, en zal de stadsdelen - die veel van de accommodaties in beheer hebben - verzoeken met de uitkomsten van de prognoses rekening te houden. Het plan zal, samen met de nog nader uit te werken financiële consequenties, worden aangeboden aan de onderhandelaars over het programakkoord 2006-2010. Het plan zal nog op 18 januari in de raadscommissie worden besproken en op 1 februari in de gemeenteraad.