Rechtbank Leeuwarden


Wijzigingen in het systeem voor beoordeling arbeidsongeschiktheid deels toereikend

De rechtbank vindt dat met de aanpassingen die zijn doorgevoerd in het CBBS (Claim Beoordelings- en Borgingssysteem) niet geheel is tegemoetgekomen aan eerdere kritiek op dit systeem.

De rechtbank oordeelt dat met de aanpassingen voor een deel tegemoet is gekomen aan de eisen die de Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft gesteld voor wat betreft de inzichtelijkheid en verifieerbaarheid van de uitkomsten van het arbeidskundig onderzoek. Met de gelijkluidende nummering van de Functionele Mogelijkhedenlijst (FML) en de functiebelastinggegevens is voldoende tegemoet gekomen aan de bezwaren die voorheen op dit punt bestonden.

Voorts is door het gebruik van markeringen voldoende inzichtelijk gemaakt in welke gevallen sprake is van zogenoemde "niet-matchende punten" en op welke punten zich mogelijk overschrijdingen voordoen. Belastingpunten waarop een beperking geldt die onder de door de verzekeringsarts vastgestelde belastbaarheid blijft, worden nu gemarkeerd door een "G". Belastingpunten waarop een beperking geldt en waarvan de geschiktheid nader gemotiveerd dient te worden door de verzekeringsarts of arbeidskundige, worden nu gemarkeerd door een "M".

De rechtbank acht de werkwijze waarbij de arbeidskundige zonder nadere motivering een "M" in een "G" kan veranderen, niet toelaatbaar vanwege de vereiste transparantie. De bestuursrechter acht het daarom geboden dat alle door het systeem geconstateerde mogelijke overschrijdingen en andere knelpunten worden voorzien van een (korte) schriftelijke motivering.

Het CBBS-systeem wordt door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv) gebruikt bij de voorbereiding van besluiten over het recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De CRvB heeft in uitspraken van 9 november 2004 een aantal in het oog springende tekortkomingen benoemd van het CBBS-systeem benoemd. In haar uitspraak van 30 november 2005 laat de rechtbank Leeuwarden zich voor het eerst uit over het nadien gewijzigde CBBS.

LJ Nummer

AU8404

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 21 december 2005 Naar boven