Gemeente Haarlem


Persbericht

woensdag 21 december 2005

nr. 377/2005


Nieuwe uitvoeringsorganisatie: efficiënter, effectiever en klantgerichter

Samenwerking belastingdienst Haarlem en Haarlemmermeer in 2007


De Colleges van de gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer zijn dinsdag akkoord gegaan met het principebesluit om hun afdeling Belastingen te verzelfstandigen in één regionale Belastingdienst. Hiervoor wordt een overheids-NV opgericht waarvan beide gemeenten aandeelhouder zijn.

De verzelfstandiging en samenwerking van de afdeling Belastingen van beiden gemeenten heeft tot doel efficiënter en effectiever te werken om een betere dienstverlening te garanderen. Voor beide gemeenten levert dit in de startfase een besparing op van E 450.000. Het streven is om de nieuwe NV per 1 januari 2007 op te richten. Er is gekozen voor een overheids-NV omdat deze rechtsvorm het mogelijk maakt uitvoerende werkzaamheden op afstand te plaatsen. Daarnaast is het ook mogelijk om bezuinigingen in de vorm van efficiencyverbetering te realiseren. Hierdoor wordt de dienstverlening aan de inwoners verbeterd. De nieuwe organisatie gaat voor de deelnemende gemeenten de volledige uitvoering van de heffing en de invordering van gemeentelijk belastingen en de Wet Onroerende Zaakbelasting (WOZ) uitvoeren.

De medewerkers van de afdelingen Belastingen van beide gemeenten (circa 64 fte) gaan volgens het principe "mens volgt werk" over in de nieuwe organisatie. Er zullen op basis van de huidige inrichting geen gedwongen ontslagen plaatsvinden. De procedure voor de aanstelling van de nieuwe directie start in augustus 2006.

Wethouder Maarten Divendal van de gemeente Haarlem is tevreden over het voorstel: 'Voor inwoners van Haarlem is het belangrijk dat de belastingdienst van de gemeente goed en snel werkt. Door deze dienst te verzelfstandigen en voor meer gemeenten te gaan werken kan dat nog beter en goedkoper.'
Ook wethouder Van der Riet van de gemeente Haarlemmermeer ziet veel voordelen: 'Het verzelfstandigen van de belastingdienst en de samenwerking met Haarlem kan zorgen voor een grotere service gerichtheid. Dit past helemaal in het Haarlemmermeers Publieksmodel en de ambitie om met een betere dienstverlening gericht op de klant in 2008 dé servicegemeente van Nederland te zijn.'

De nota wordt in beide gemeenten nog voorgelegd aan de gemeenteraad.


Noot voor de redactie,