SP: 'Limburg moet Koninklijk Besluit niet pikken'

Sp

Het Koninklijk Besluit van gisteren waarbij een verordening van de provincie werd geschorst roept de vraag op of dit zomaar kan. De nationale overheid (de minister van VROM) die partij is in de strijd rondom het behoud van de bossen in Onderbanken pakt gauw even naar een middel dat eigenlijk voor iets anders bedoeld is. SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit vindt dat de provincie deze manoeuvre van de minister niet moet pikken en naar de rechter moet stappen.

In de strijd van de bewoners van Onderbanken en omgeving tegen de dreigende sloop van de Onderbankse bossen heeft de rijksoverheid naar een paardenmiddel gegrepen: omdat de minister van VROM zo dicht bij het vuur zit heeft zij Hare Majesteit zo ver weten te krijgen dat zij bij Koninklijk Besluit een verordening van de provincie Limburg heeft geschorst (die het verbiedt om zonder ontheffing van de provincie met 'motorisch aangedreven werktuigen' in de bossen van Onderbanken te werken. Een slimme verordening van de provincie die de sloop van de bossen aanzienlijk zou bemoeilijken.

'Dit is al de tweede keer in twee weken tijd dat de nationale overheid de lokale overheid in zijn hemd zet', aldus SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit. Eerst zette minister Donner van Justitie de gemeente Haarlemmermeer te kijk toen deze gemeente het cellencomplex voor asielzoekers op Schiphol wilde sluiten vanwege de bedreiging van de veiligheid van de daar gedetineerde mensen. Nu dan de minister van VROM.

'De minister van VROM maakt handig gebruik van de mogelijkheid in de wet dat een hogere overheid een besluit van de lagere overheid kan schorsen en vernietigen. De vraag is echter of dit wel kan nu de minister die bevoegdheid gebruikt om haar zin (de sloop van de bomen) door te drijven. Ik meen van niet. Daar is die bevoegdheid niet voor bedoeld', aldus Jan de Wit.

Gedeputeerde Kersten heeft al zijn onvrede geuit met deze stap. De SP-fractie in de Tweede Kamer en de fractie van de SP in de provinciale staten van Limburg roepen daarom de provincie op om - net als de gemeente Haarlemmermeer - dit Koninklijk Besluit aan de rechter voor te leggen en deze te vragen dat besluit op te schorten. Jan de Wit: 'Voor de aktievoerende bewoners van Onderbanken zou dat een geweldige opsteker zijn'.

Inlichtingen: Jan de Wit, Tweede-Kamerlid voor de SP.
Tel.: 045-5714083, of 06-18305948