Gemeente Weert

Naar aanleiding van overlastklachten

Burgemeester gaat individuele gesprekken voeren met marokkaanse jongeren

Burgemeester J. Niederer van Weert gaat binnenkort in gesprek met elk van de Marokkaanse jongeren die deel uitmaken van een groep die regelmatig voor overlast zorgt tijdens uitgaansavonden. Hij zal de jongeren uitnodigen via de ouders of voogden die bij het gesprek aanwezig kunnen zijn.

Dit voornemen is het resultaat van een vervolgoverleg tussen de burgemeester en vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap in Weert. Medio november jl. vond een overleg plaats waarin deze vertegenwoordigers de bereidheid uitspraken mee te denken over het oplossen van de overlast die tijdens uitgaansavonden wordt veroorzaakt door een bij gemeente, politie en Justitie bekend zijnde kleine groep Marokkaanse jongeren. De gesprekken tot dusver werden ook bijgewoond door de politie en Punt Welzijn.

Burgemeester Niederer over de aangekondigde gesprekken met de jongeren: 'De groep jongeren is met naam en toenaam bekend. Hoewel het een betrekkelijk kleine groep betreft, kan ik vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid niet toestaan dat uitgaansavonden door deze jongelui worden verpest ten koste van het goedwillende uitgaanspubliek. Ik wil dat onbezorgd uitgaan voor iedereen mogelijk blijft'.

De burgemeester wil met elk van de betreffende jongeren een persoonlijk gesprek hebben over zijn kijk op de zaak. Mogelijk komen uit de individuele gesprekken zaken naar voren die aandachtspunt blijken te zijn voor het bestaande gemeentelijke integratiebeleid. De gesprekken zullen voor eind februari a.s. hebben plaatsgevonden.

Tijdens het overleg dat onlangs plaatsvond, is afgesproken dat er vanuit het gemeentebestuur extra aandacht zal zijn voor zaken en ontwikkelingen die kunnen bijdragen aan het nog beter integreren van Marokkaanse jongeren in de Weerter samenleving. Te denken valt aan het voorkomen van regelmatig schoolverzuim en het vroegtijdig stoppen met onderwijs. Ook aan het 'van de straat' houden van jongeren zou meer aandacht kunnen worden besteed. Een en ander krijgt een pregnantere plaats in het gemeentelijk integratiebeleid, dat onder de verantwoordelijkheid valt van wethouder Marie-Michèle Stokbroeks.

2005.210 JN


---- --