Gemeente Haarlem


21 december 2005

374/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Nota Jeugdbeleid stelt nieuwe ontwikkelingen vast

College van Haarlem kiest voor jeugd

"Haarlem wil optimale kansen creëren voor de jongeren in de stad. Het jeugdbeleid moet daarom actieve deelname aan de samenleving bevorderen. De gemeente draagt er op die manier aan bij dat de jeugd zich goed kan voorbereiden op volwaardige deelname als volwassene aan de maatschappij".

Dat staat in de nota "Kiezen voor jeugd" die vandaag door het college van Burgemeester en Wethouders is vastgesteld. Het jeugdbeleid van de gemeente Haarlem gaat zich nadrukkelijk richten op alle kinderen en jongeren (0-23 jaar) in Haarlem.


Integraal jeugdbeleid

Er gebeurt al veel op het gebied van het jeugdbeleid. Dat staat ook in de nota beschreven, zo ook de ontwikkelingen op de diverse onderdelen: van kinderopvang, onderwijs, opvoedings- en gezinsondersteuning tot veiligheid en jongerenhuisvesting. Bovendien komt het integrale karakter van het jeugdbeleid in de nota tot uiting en hebben alle onderdelen met elkaar te maken. Zo heeft de keuze voor sport bijvoorbeeld gevolgen voor jeugdgezondheidszorg en mogelijk zelfs voor onderwijs.

De nota is ontstaan vanuit de verantwoordelijkheid die de lokale overheid heeft voor de jeugd in Haarlem. De gemeente heeft daarbij een regierol en is ook niet alleen verantwoordelijk voor het welslagen van het jeugdbeleid, maar werkt nauw samen met andere instanties en organisaties in de stad. Landelijke wetgeving geeft de gemeente daarnaast ook specifieke verantwoordelijkheid over bijvoorbeeld onderwijs en preventieve gezondheidszorg.


Actieve deelname van jongeren

Communicatie en participatie is een belangrijk onderdeel binnen het jeugdbeleid. De komende jaren worden kinderen en jongeren zichtbaar betrokken bij activiteiten in de stad. De gemeente gaat informatie gericht op en over de jeugd geven, hen uitnodigen om mee te denken over een jeugdvriendelijke stad en uitnodigen om vooral mee te doen. Verschillende activiteiten in 2005, waaronder de "jongerenconferentie", de prijsvraag "Als jij kon toveren" en "Praten met de raad", waren hier al een voorbeeld van en worden verder uitgebreid. Daarnaast komt er een digitale kenniscentrum op het gebied van het integrale Jeugdbeleid. Dat kennis-centrum gaat fungeren als loket voor het jeugdbeleid en gaat begin 2006 'open'.


Hoe verder?

De raad buigt zich 15 februari 2006 over de nota. Als zij dit goedkeurt, volgt de concrete uitwerking van de onderdelen uit het jeugdbeleid. Organisaties en instellingen die zich bezighouden met de jeugd, worden nauw bij deze uitwerking betrokken.

sector Maatschappelijke Ontwikkeling
Diana Bakboord
023-5115684
bakboord@haarlem.nl

---- --