Gemeente Haarlem


20 december 2005

373/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Project "Haarlem Schoon" in 2006 voortgezet

In 2005 presenteerde de gemeente het programma "Haarlem Schoon". Doel van "Haarlem Schoon" is een schonere stad, het motiveren van bewoners om een bijdrage te leveren aan een schoner Haarlem en het zichtbaar maken van wat de gemeente doet aan het schoner krijgen van de openbare ruimte. Op die manier hoopt Haarlem over uiterlijk vier jaar kansrijk mee te doen aan de verkiezing van de schoonste stad van Nederland. In het kader van "Haarlem Schoon" is in 2005 een groot aantal zaken opgepakt. In 2006 zal "Haarlem Schoon" met diverse acties worden voortgezet.


Afgelopen jaar is aandacht besteed aan de herziening van de Afvalstoffenverordening, de start van de stadsbrede invoering van ondergrondse containers in de Molenwijk, en het voornemen om de gft-afvalinzameling bij de hoogbouw te beëindigen. Daarnaast is dit jaar in een aantal wijken extra aandacht besteed aan het onkruidbeheer, er zijn wijkschoonmaken gehouden, er is evenementenbeleid ontwikkeld en graffiti en wildplakken worden aangepakt.

Voor 2006 staan de volgende acties gepland:
- "Haarlem Schoon" zal verder vorm worden gegeven en uitgevoerd.
- De handhaving van de Afvalstoffenverordening zal door middel van een betere voorlichting en specifieke handhavingacties worden aangepakt.
- De stadsbrede invoering van de ondergrondse containers wordt gecontinueerd.Voor de binnenstad wordt begin 2006 een plan voor de invoering ondergrondse containers gepresenteerd. Het plan geeft inzicht waar de containers komen te staan en welke huishoudens er in principe op worden aangesloten.
- Het project ondergronds brengen van de glas- en papierinzameling wordt gestart. De huidige bovengrondse containers verdwijnen dan uit het straatbeeld. Het project betreft 65 glascontainers en 280 papiercontainers.
- Er komt een geïntegreerde aanpak voor het bestrijden van onkruid waarbij vegen en onkruidbestrijding op elkaar afgestemd worden.
- Er worden opnieuw wijkschoonmaken georganiseerd.
- De Nota Hondenbeleid wordt dit jaar afgerond evenals de nota Sampling.
- De actie Nederland Schoon wordt in 2006 gehouden in de week van 21 maart.


sector Stadsbeheer
Mirjam van Haaster, communicatieadviseur
023-5114901
mvanhaaster@haarlem.nl
---- --