Gemeente Haarlem


21 december 2005

376/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


College stemt in met voorontwerp bestemmingsplan Binnenduinrand

Het college van B&W heeft ingestemd met het voorontwerp bestemmingsplan Binnenduinrand. In dit bestemmingsplan voor het westelijk tuinbouwgebied van Haarlem, zijn bepaalde gebieden aangewezen voor natuur en recreatie. Uitgangspunt van het bestemmingsplan Binnenduinrand is het door de gemeenteraad vastgestelde Landschapsbeheerplan, waarin de gewenste ontwikkeling van het westelijk tuinbouwgebied is vastgelegd. Begin volgend jaar start de inspraakprocedure voor het voorontwerp bestemmingsplan Binnenduinrand.

In het voorontwerp bestemmingsplan Binnenduinrand zijn aan de volgende gebieden een bestemming gegeven:
Het gebied ten zuiden van de Marcelisvaart (en enkele stukken grond direct ten zuiden van het Ramplaankwartier) zijn, om toegang te krijgen tot subsidies van het Rijk voor natuurontwikkeling, bestemd als "Natuur". Hierdoor wordt het voor de Dienst Landelijk Gebied, een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mogelijk deze stukken grond te verwerven en in te richten als natuurgebied.
Om een goede fietsverbinding van Haarlem naar de duinen te kunnen realiseren, is een strook direct ten zuiden van de Brouwersvaart bestemd als "Recreatieve verbinding". Dit betekent dat voor de aanleg van het fietspad een bijdrage van de Provincie kan worden aangevraagd.
Het gebied direct ten noorden van de Brouwersvaart krijgt de bestemming "Stadsnatuurpark". Binnen dit gebied kunnen onder andere een wandelpad en natuurvriendelijke oevers worden aangelegd.
Grond ten noorden van de Marcelisvaart is over het algemeen bestemd voor bestaande tuinbouwbedrijven. Om de levensvatbaarheid van deze bedrijven voor de planperiode van het bestemmingsplan (10 jaar) te kunnen garanderen, is het in sommige gevallen noodzakelijk om beperkte uitbreidingsmogelijkheden voor de tuinbouwbedrijven op te nemen in het bestemmingsplan.

De start van de inspraakprocedure wordt in januari 2006 aangekondigd door middel van een publicatie in de Stadskrant en de Staatscourant. Daarna ligt het bestemmingsplan zes weken ter inzage. Tijdens deze inspraakperiode zal een informatieavond over het voorontwerp bestemmingsplan Binnenduinrand worden georganiseerd.


sector Stedelijke Ontwikkeling
Wilma Emond, communicatieadviseur
023-5113582
w.emond@haarlem.nl
---- --