SP Tilburg


Tilburg, 21 december 2005

Blaakbewoners in verzet tegen plaatsing UMTS-mast

UMTS: Veiligheid eerst!

Honderden Blaakbewoners zijn in verzet gekomen tegen de plaatsing van een levensgrote UMTS-mast in hun wijk. En terecht. De SP stelt vandaag schriftelijke vragen aan het college en wil het onderwerp op de agenda van de raad zetten.

Voor de SP geldt met betrekking tot UMTS-masten het zogenaamde voorzorgprincipe: pas meewerken aan plaatsing van deze masten als bewezen is dat ze níet schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Het beleid van het college is echter mee te werken aan plaatsing bij gebrek aan bewijs dat ze wél schadelijk zijn. Dat is volgens de SP fractie de wereld op z'n kop. In zaken die de volksgezondheid aangaan geldt 'bij twijfel, niet inhalen'.

In eerdere debatten over de plaatsing van GSM-masten heeft de SP fractie dit standpunt herhaaldelijk ingebracht. Rond UMTS-masten geldt een zo mogelijk nog grotere onzekerheid. Volgens de fractie alle reden om opnieuw naar het beleid te kijken. Tientallen gemeenten weigeren tot nu toe medewerking aan de plaatsing van dergelijke masten totdat duidelijk is dat het veilig is, en zó hoort het ook.

Bewoners van de Blaak hebben inmiddels honderden handtekeningen opgehaald en bieden die morgen aan Wethouder Aarts aan tijdens een gesprek over de masten. De wethouder, die gaat over zowel ruimtelijke ordening áls volksgezondheid, en tevens zelf in de Blaak woont, vragen wij het bezwaar van de bewoners serieus te nemen. De geschiedenis is vol van voorbeelden waar producten niet schadelijk leken maar waarbij dat nooit bewezen werd, en achteraf voor grote ongelukken hebben gezorgd. Asbest bijvoorbeeld is deze week weer volop in het nieuws. De SP fractie wil voorkomen dat we nu technologieën gaan toepassen waarvan niet zeker is dat ze veilig zijn: van de geschiedenis zou je tenslotte moeten leren. Tot die tijd moet Tilburg niet meewerken aan plaatsing van UMTS-masten in woonwijken.

www.tilburg.sp.nl