European Union



IP/05/1659

Brussels, 21 December 2005

Gedistilleerde dranken: de Commissie stelt duidelijker regels voor om de kwaliteit te verbeteren, de internationale verplichtingen na te komen en de geografische aanduidingen te beschermen

De Commissie heeft een voorstel goedgekeurd om de EU-regelgeving voor gedistilleerde dranken bij te werken en aan te passent aan de nieuwe technische eisen, en op die manier de toepasbaarheid, de leesbaarheid en de duidelijkheid van de voorschriften te bevorderen. Het ontwerp voorziet in een duidelijk omschreven beleid voor gedistilleerde dranken op basis van drie productcategorieën, die overeenstemmen met de bestaande productdefinities. De TRIPs- en GATT-bepalingen van de WTO worden in de regeling opgenomen om de bescherming van de communautaire geografische aanduidingen op de wereldmarkt veilig te stellen.

Mariann Fischer Boel, lid van de Commissie, belast met landbouw en plattelandsontwikkeling, heeft verklaard dat de productie van gedistilleerde dranken belangrijk is voor zowel de consumenten als de producenten in de EU en dat de voorschriften ten doel hebben de consument te beschermen en te informeren, oneerlijke praktijken te voorkomen, en terzelfder tijd de transparantie van de markt en de eerlijke mededinging te bevorderen.

Dit voorstel is erop gericht om dankzij het voortgezette gebruik van traditionele productiemethoden de reputatie die in de EU geproduceerde gedistilleerde dranken in de EU zelf en op de wereldmarkt genieten, hoog te houden. Technologische innovaties krijgen een plaats in de regeling voorzover zij een gunstige invloed hebben op de kwaliteit.

In het voorstel wordt rekening gehouden met de bepalingen van de Overeenkomst inzake de handelsaspecten van de intellectuele eigendom ("TRIPs-Overeenkomst") en van de Algemene Overeenkomst inzake tarieven en handel, die een integrerend deel uitmaken van de Overeenkomst tot oprichting van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Gedistilleerde dranken worden, op basis van duidelijk omschreven productie- en etiketteringscriteria, ingedeeld in drie categorieën: spiritualiën, specifieke gedistilleerde dranken en andere gedistilleerde dranken.

De definities blijven ongewijzigd waar het de traditionele kwaliteitsproductiemethoden betreft, maar worden aangepast waar zij leemten vertonen, ontoereikend zijn of in het licht van de technologische ontwikkeling kunnen worden verbeterd.

Belangrijkste kenmerken van de nieuwe verordening voor gedistilleerde dranken:

* uitgaande van de bestaande regelgeving voor gedistilleerde dranken wordt de nieuwe verordening beter toepasbaar, leesbaarder en duidelijker;

* de voorschriften worden aangepast aan de eisen van de WTO en van de TRIPs-Overeenkomst;

* er worden criteria vastgelegd voor de erkenning van nieuwe geografische aanduidingen;

* er wordt een duidelijk omschreven beleid voor gedistilleerde dranken vastgelegd dat is gebaseerd op drie productcategorieën, uitgaande van de bestaande productdefinities;
* de nodige flexibiliteit wordt ingebouwd door de bevoegdheid tot wijziging van de bijlagen toe te vertrouwen aan de Commissie, die daarbij wordt bijgestaan door het Comité van beheer voor gedistilleerde dranken;

* de regelingen worden aangepast aan de nieuwe technische eisen;
* de twee bestaande verordeningen inzake gedistilleerde dranken worden samengevoegd tot één