Ingezonden persbericht


Persbericht

Mosselkwekers teleurgesteld over afblazen mosselzaadvisserij oostelijk Wad.

De mosselkwekers zijn teleurgesteld dat zij hebben moeten besluiten af te zien van een experimentele mosselzaadvisserij op het oostelijk Wad. De vergunning voor dit project werd 19 december 2005 door het ministerie van LNV verleend. Tijdens een inspectie van de te bevissen locaties op 20 december 2005 bleek dat door de storm van het afgelopen weekend een te grote hoeveelheid mosselzaad verloren is gegaan om het experiment op een verantwoorde wijze uit te voeren.

Zeven mosselkotters waren zondagnacht vertrokken naar Lauwersoog om vandaar uit aan de visserijproef te beginnen. Aangekomen op het oostelijk Wad moesten zij aanzien dat de storm van het afgelopen weekend een groot deel van de mosselbestanden had weggeslagen. Zonder te vissen zijn ze huiswaarts gekeerd.

De mosselzaadvisserij zou plaatsvinden in het kader van een vergelijkend onderzoek naar de effecten van het uitdunnen van mosselbestanden op de droogvallende platen. Minister Veerman heeft deze experimentele visserij in zijn beleidsbesluit "Ruimte voor een zilte oogst" (2004) opgenomen, om na te gaan of mosselzaadvisserij op de droogvallende platen kan plaatsvinden zonder dat dit nadelige effecten heeft op de verdere ontwikkeling van mosselzaadbanken in vergelijking met onbeviste mosselzaadbanken en op andere natuurwaarden. Een consortium bestaande uit het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO), MarinX en Alterra (Texel) zou het project begeleiden.

Aan het moment van het verlenen van de vergunning is een ruime periode van overleg tussen mosselkwekers, wetenschappers en natuurbeschermingsorganisaties en het ministerie van LNV vooraf gegaan. Daardoor kon de vergunning ingevolge de Natuurbeschermingswet pas laat worden verleend. De mosselkwekers hopen dat de vergunning in volgende jaren sneller kan worden verleend doordat alle eventuele discussiepunten nu in het overleg uitgebreid aan de orde zijn geweest. De mosselkwekers willen met het Ministerie van LNV bespreken hoe in de toekomst de langdurige vergunningprocedure kan worden bekort.

Nadere inlichtingen kunnen worden ingewonnen bij de voorzitter van de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur, Ton Verbree (0653750133) of bij de projectleider van het RIVO, Aad Smaal (0622661505)

Yerseke, 21 december 2005