Gemeente Delft Mogelijke samenwerking reiniging en GR Avalex

Het college van B&W heeft besloten de gemeenteraad te informeren over de voorgenomen toetreding tot de Gemeenschappelijke Regeling Avalex (GR Avalex). Dit betekent dat het college de intentie uitspreekt om per 1 januari 2007 de inzameltaken van Reiniging Delft over te dragen aan de GR. Voorwaarde voor de gemeente Delft is dat het huidige kwaliteitsniveau van de dienstverlening behouden blijft en het huidige kostenniveau minimaal hetzelfde blijft. De gemeente Delft denkt deze voorwaarden in de toekomst met toetreding tot GR Avalex te kunnen waarborgen.

Het is de bedoeling begin 2006 een intentieovereenkomst te tekenen waarin wordt overeengekomen om de toetreding tot de GR Avalex voor te bereiden. Reiniging Delft heeft een goede naam opgebouwd in de regio, maar is te klein om deze positie de komende jaren te blijven innemen. Een eventuele krimp van Reiniging Delft vanwege verlies aan klanten uit bijvoorbeeld omliggende gemeenten zal leiden tot minder omzet met als risico dat de kosten stijgen. Het is daarom noodzakelijk dat er iets gebeurt om minimaal dezelfde omzet te halen, maar beter nog om door samenwerking te komen tot risicospreiding en inkoopvoordelen.

Binnen Avalex blijven de deelnemende gemeenten zelf het afval- en reinigingsbeleid bepalen. De gemeente Delft is opdrachtgever en Avalex is de uitvoerder. Daarmee blijft de regie op de afvalinzameling bij de gemeente Delft.

Na het sluiten van de intentieovereenkomst zal in 2006 de gemeente Delft zich voorbereiden op de toetreding tot Avalex, met als doel om per 1 januari 2007 toe te treden tot GR Avalex. Werknemers van Avalex zijn ambtenaar en bij de overdracht wordt het principe 'mens volgt werk' gehanteerd.



Gemeente Delft