Gemeente Alkmaar


DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN BRONSGIETERIJ DE HOOISCHUUR EN DE GEMEENTE ALKMAAR

Alkmaar, 21 december 2005

Bronsgieterij vertrekt van Herenweg, onderzoek naar nieuwe locatie

Stichting Bronsgieterij De Hooischuur vertrekt komend jaar uit het pand aan de Herenweg in Oudorp en is bezig met een nieuwe locatie. Omdat ze de voorziening graag wil behouden voor de regio, heeft de gemeente Alkmaar toegezegd samen met de bronsgieterij na te willen denken over voortzetting op een nieuwe locatie.

Het huurcontract dat De Hooischuur met Kern8 had voor de Herenweg, werd begin 2005 beëindigd toen het jongerencentrum en het bijbehorende kantoor uit het pand vertrokken. Hierop bood de gemeente de stichting een (tijdelijk) bruikleencontract aan, en zocht ondertussen naar mogelijkheden om de bronsgieterij in gemeentelijk eigendom te huisvesten. Vanwege de milieueisen die gelden voor een dergelijke activiteit als brons gieten, en ook omdat bleek dat de bronsgieterij niet in staat zou zijn een marktconforme huur te betalen, werd geen geschikt pand gevonden.

De Hooischuur wil nu zelf een pand aankopen. Een verhuizing is een kostbare zaak, met name omdat de productiesystemen sterk verouderd zijn. Er moet nieuwe apparatuur met een grotere capaciteit worden aangeschaft. De Hooischuur wil de verhuizing onder andere met sponsorgelden gaan bekostigen en vraagt ook om financiële medewerking van de gemeente.

Mogelijkheden

De gemeente onderzoekt of er mogelijkheden zijn om de bronsgieterij bij de verhuizing te ondersteunen. Wethouder Meijer van Cultuur: 'Het is belangrijk voor de kunst en cultuur in deze regio om een dergelijke voorziening te hebben. Veel beginnend kunstenaars werken met de bronsgieterij omdat de voorziening erg laagdrempelig is, brons gieten is er relatief goedkoop. De gemeente wil daarom kijken hoe ze de verhuizing kan ondersteunen.'

In de eerste helft van volgend jaar verwachten de bronsgieterij en de gemeente meer duidelijkheid te hebben over de mogelijkheden van een verhuizing en dus het voortbestaan van deze unieke activiteit.

Beelden

In de Hooischuur worden bijvoorbeeld bronzen beelden gegoten (De plaquette op het Waagplein ter nagedachtenis van de omgekomen horecamedewerker is een goed voorbeeld van het werk van de bronsgieterij). Bedrijven, instellingen en kunstenaars maken gebruik van de diensten van de bronsgieterij.



Gemeente Alkmaar