Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 21 december 2005

Reactie van de commissie verwerkt in nieuw buurtbeleid

Afgelopen dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders de herziene nota over het Alkmaars buurtbeleid vastgesteld. De kaders van het Alkmaars Buurtbeleid waren uitgebreid opiniërend besproken in de gecombineerde commissie vergadering Bestuur en Middelen en Samenlevingszaken op 1 december j.l. Besloten was dat het college binnen afzienbare tijd met een aangepaste notitie diende te komen op basis van het verslag. Dat is nu gebeurd. De nota is herzien met daarin de verwoorde kaders. Deze wordt de komende gecombineerde commissie aangeboden op 12 januari 2006. De commissie zal aangeven of deze nota dan ter kennisgeving of ter bespreking op de agenda wordt gezet. Daarna kan in juni 2006 een uitgewerkt beleidsvoorstel aan de raad voorgelegd worden.

Raad en college
In september j.l. heeft de Rekenkamercommissie haar onderzoeksrapportage gepresenteerd over de doelmatigheid van het wijkgericht samenwerken. De Rekenkamercommissie deed dit onderzoek in opdracht van de raad. In deze rapportage zijn een aantal aanbevelingen gedaan, onder andere dat de raad wordt geadviseerd om een nieuw beleidskader vast te stellen. Tegelijkertijd heeft het college, conform het voornemen dat in het collegeprogramma 2002-2006 is opgenomen, gesprekken gevoerd met de kernpartners en een bewonersconferentie (15 oktober jl) georganiseerd over de toekomst van het wijkgericht samenwerken.

Op basis van de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie, op basis van de gesprekken die het college heeft gevoerd en aan de hand van het Rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) : 'vertrouwen in de buurt' zijn de keuzes voor het Alkmaarse Buurtbeleid opgesteld. Deze vormen de basis voor kaderstelling door de raad. Deze kaders zijn richtinggevend voor een nadere uitwerking met de betrokken sectoren, kernpartners en bewoners van de nieuwe beleidsvisie.

Naar een nieuw beleidskader
Tijdens de discussieronde die het college heeft gehouden zijn door de kernpartners en bewoners vele waardevolle aanbevelingen gedaan. Het college wil een groot aantal aanbevelingen over nemen in het nieuwe beleid. Vooralsnog zal eerst door de raad op hoofdlijnen de richting van het toekomstige Alkmaarse Buurtbeleid worden bepaald door het stellen van de beleidskaders. Deze hoofdlijnen zijn volgens het college de twee thema's die heel nadrukkelijk aan de orde zijn geweest zowel in de gesprekken met de partners, alsook tijdens de bewonersconferentie. Deze thema's zijn: Richt je op de schaal van "de buurt" en respecteer de eigenschappen en sociale structuur van de buurt, met andere woorden pas "maatwerk" toe. Deze twee begrippen staan tevens centraal in het rapport "Vertrouwen in de buurt" van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

De begrippen "buurt" en "maatwerk" zullen de belangrijkste bouwstenen vormen voor het nieuwe Alkmaarse Buurtbeleid.