Ingezonden persbericht


Rotterdam, 21 december 2005

Concurrentie voor gorillaman bokito

Gorilla Bokito heeft er een geduchte concurrent bij gekregen: de zeer imposante zilverrug Dango. Dango is deze week in Blijdorp aangekomen uit Hodenhagen (Duitsland) waar hij in een mannengroepje verbleef. Oorspronkelijk komt hij uit Budapest waar hij in 1992 is geboren. Dango is voorbestemd om de nieuwe gorilla fokman van Blijdorp te worden. De opvolger dus van de bejaarde zilverrug Ernst, die twee jaar geleden met twee oude gorillavrouwtjes naar een spiksplinternieuw verblijf in het Spaanse Fuengirola is verhuisd. Dango ziet er zeer indrukwekkend uit. Met zijn gespierde lichaam, zilvergrijze rug, hoge schedelkam en grote kop met brede neus is de gelijkenis met King Kong zelfs frappant. Eerlijk is eerlijk: daar kan de jonge, slungelige Bokito (nog) niet aan tippen!

Op een ander punt doet Bokito echter niet voor Dango onder. Hij heeft namelijk met alle Blijdorp vrouwtjes, verdeeld in twee groepen, kennis gemaakt. Net als in het wild, wanneer zich een nieuwe familiegroep vormt, moeten de dieren namelijk eerst aan elkaar wennen. En de kennismaking viel in het geheel niet tegen. Een van de vrouwtjes die in de Blijdorp zal blijven, Tamani genaamd, heeft hij zelfs al gedekt. Het is de bedoeling dat Bokito, samen met gorillavrouwtjes Astra (geboren in Blijdorp) en Quenta (uit Saarbrucken), over een half jaar naar Sjanghai zoo vertrekt, als onderdeel van een dierenruil tussen Blijdorp en Sjanghai. Maar de beslissing is nog niet helemaal definitief. Uiteindelijk zullen de dieren, in het bijzonder de vrouwtjes, zelf de definitieve keuze maken. Het mannetje dat de meeste harten weet te veroveren en dus het beste in de Blijdorp groep past, zal naar alle waarschijnlijkheid in Rotterdam blijven.

De eerste lijfelijke kennismaking van Dango met Quenta en Astra vond gisteren plaats en verliep vrij normaal. Dango is wel wat minder stoer in zijn gedrag dan hij eruit ziet, maar de twee vrouwtjes maken het hem ook niet altijd makkelijk. Afhankelijk van hoe de introductie verder verloopt, zal Dango zich hierna eventueel ook nog presenteren aan de vier vrouwtjes die uiteindelijk in Blijdorp zullen blijven. Het blijft dus nog even spannend. Overigens zullen Dango en Bokito elkaar niet in levende lijve ontmoeten. In een familiegroep wordt maar één volwassen man geduld! Ze kunnen hoogstens, enigszins afgunstig of gewoon nieuwsgierig, naar elkaar gluren.

METAMORFOSE VOOR DWERGNIJLPAARDEN JIP EN JANNEKE

Het verblijf van dwergnijlpaarden Jip en Janneke in de Rivièrahal is grondig onder handen genomen net als in het televisieprogramma 'Extreme Home Makeover'. Het was dan ook hoog tijd om het interieur eens 'op te frissen'. Hun onderkomen was al sinds de bouw van Blijdorp in 1940 in gebruik als nijlpaardenverblijf, maar het ontwerp is toegespitst op gewone nijlpaarden. Bekend is dat de grote hippo's veel meer tijd in het water doorbrengen dan hun kleinere neven. Om die reden heeft het bassin in het oorspronkelijk ontwerp veel ruimte gekregen in verhouding tot het landgedeelte. En daar waren dwergnijlpaarden Jip en Janneke niet echt bij gebaat. Een ander minpuntje voor hen was dat er in het oude ontwerp geen bomen of begroeiing waren opgenomen. Nu is dat voor grote nijlpaarden niet zo'n probleem, maar dwergnijlpaarden leven doorgaans in bossen en oerwouden, bij voorkeur in de buurt van moerassen en rivieren. Kortom: er moest echt iets gebeuren, hoewel Jip en Janneke zelf niet de indruk wekten er veel last van te ondervinden. Jip en Janneke werden nietsvermoedend de kist ingelokt en tijdelijk ondergebracht in het tapirverblijf in Taman Indah. In de tussentijd voltrok zich een ware metamorfose, binnen de mogelijkheden die de monumentale Rivièrahal biedt. Zo werd de vloer aangepast met zachter materiaal, het landgedeelte drastisch uitgebreid, sfeervolle (kunst) bomen 'geplant', een separatiehek geplaatst en als finishing touch is de achterwand voorzien van een aantrekkelijk bosgezicht. Het buitenverblijf bleef zoals het was, omdat dit al aan de eisen voldeed.

Jip en Janneke kwamen vorige week weer 'thuis'. Na een nieuwsgierige inspectie van het aangepaste verblijf, leken ze zich meteen thuis te voelen. Ze zitten nog steeds graag in het water, maar ze zijn ook regelmatig tussen de bomen te vinden op het droge. Ze gedragen zich bovendien actiever dan voorheen. Het ziet er dus naar uit dat de metamorfose geslaagd is!

De verbouwing is mogelijk gemaakt door Herrador BV. Dwergnijlpaard Jip is vernoemd naar het gelijknamige character van de Sportfondsen Nederland die het dwergnijlpaardje met een jaarlijkse bijdrage ondersteunen.

HOOGZWANGERE NEUSHOORN:
MISSCHIEN EEN KERSTJONG

Pantserneushoorn Namaste is in december uitgerekend. Als alles goed gaat, zou het dus een kerstkind kunnen worden, maar dan wel een heel bijzondere! De draagtijd duurt ruim zestien maanden en begin september is Namaste door Nico gedekt. Het blijft altijd spannend of alles goed gaat, maar Namaste is gelukkig een ervaren moeder. Ze heeft al drie jongen met succes groot gebracht. Sinds kort is de webcam in de neushoornstal weer online. Zo kunnen de verzorgers dag en nacht zien hoe het met de toekomstige moeder gaat. Ook het publiek kan via de Blijdorpsite een kijkje in de stal nemen: www.diergaardeblijdorp.nl En nu maar afwachten!

MIDWINTERZOO IN BLIJDORP

Sneeuw of geen sneeuw: in de kerstvakantie wordt Blijdorp omgetoverd tot een Midwinterzoo met activiteiten voor het hele gezin. Om bezoekers meteen al in de juiste sfeer te brengen, zijn beide entrees voorzien van sfeervolle verlichting. Ook de warme en overdekte Rivièrahal is extra gezellig aangekleed en er is van alles te beleven en te doen. Het programma wisselt per dag. Kinderen kunnen er op diverse dagen dierfiguren in elkaar knutselen met afvalmaterialen. Zij worden hierbij begeleid door enthousiaste medewerkers van SCRAP (Stichting Creatief hergebruik Afval producten). Op bepaalde dagen zijn er muzikale optredens van de Mainport Barbershopsingers of van de 'Goudvissen', een groepje jonge muzikanten die toepasselijke liedjes zingen als 'Fatima de zeemeermin', 'Lieveheersbeestjesblues' en 'Zwemmen als een vis'. Op andere dagen worden er presentaties gegeven van (oude) ambachten zoals wilgen vlechten, keramiek maken, schilderen etc... In het Oceanium kunnen bezoekers meekijken bij de targettraining van de haaien of oog in oog komen te staan met duikers die de ruiten van het haaienbassin schoonmaken.

Buiten is een midwinterroute uitgezet die langs bezienswaardigheden leidt. Dierverzorgers houden extra voederpraatjes bij de dieren en vrijwilligers beantwoorden vragen van het publiek. Met een beetje fantasie is Blijdorp natuurlijk ook de grootste levende kerststal van Nederland en dan blijft het niet alleen beperkt tot het kerstverhaal. In Blijdorp zijn immers heel veel dieren en in de bijbel worden er maar liefst tachtig genoemd. Negen van deze dieren (plus twee planten) worden deze vakantie extra belicht in een gratis speurtocht die bezoekers meekrijgen in het Dagprogramma aan de entree.

De speurtocht over 'Dieren en Planten in het Oude en nieuwe Testament' besteedt o.a. aandacht aan de slang uit het Paradijs, onreine dieren zoals hagedissen en schildpadden, strijdolifanten en vissen en vogels als onderdeel van het scheppingsverhaal. Uiteraard wordt ook duidelijk gemaakt in welk deel van het Oude Testament deze soorten zijn te vinden. Deze bijzondere kijk op dieren plaatst hen weer in een heel ander daglicht. Op de website van Blijdorp staat het meest actuele programma: www.diergaardeblijdorp.nl.


---

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427