Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-151

Den Haag, 21 december 2005

Wet financiële dienstverlening treedt op 1 januari in werking

Met ingang van 1 januari 2006 start de gefaseerde inwerkingtreding van de Wet financiële dienstverlening (Wfd). Bij de Wfd hoort onder andere het Besluit financiële dienstverlening en een vrijstellingsregeling. Op de website van het ministerie van Financiën zijn vandaag alle definitieve besluiten en regelingen gepubliceerd. Ook wordt aangegeven wanneer welke verplichting uit de regelgeving in werking treedt.

De Wfd introduceert regels voor het gedrag van financiële dienstverleners tegenover de consument. De Wfd legt vast aan welke kwaliteitskenmerken de financiële dienstverlening moet voldoen. Bijvoorbeeld wat betreft informatieverstrekking, zoals niet-misleidende reclame en zorgvuldige advisering. Ook legt de Wfd vast aan welke kwaliteitskenmerken een financiële dienstverlener moet voldoen. De Wfd geldt voor alle financiële dienstverleners: aanbieders, bemiddelaars en specifieke adviseurs, en voor alle financiële producten: betaal- en spaarrekeningen, elektronisch geld, hypotheken, consumptief krediet, effecten, beleggingsobjecten, verzekeringen en combinaties van deze producten, zoals bijvoorbeeld een beleggingshypotheek.

Het wetsvoorstel werd in medio 2005 aangenomen in de Eerste Kamer maar wachtte nog op nadere uitwerking in het Besluit financiële dienstverlening (Bfd). Nu de Tweede Kamer ook met dat besluit akkoord is, kan de wet in werking treden. Ook de bijbehorende vrijstellingsregeling is nu definitief. Officiële publicatie in het Staatsblad en de Staatscourant vindt binnenkort (voor 1 januari 2006) plaats.

Alle definitieve regelingen en informatie over de fasering van de inwerkingtreding zijn te vinden op:

www.minfin.nl/wfd