Gemeente Leiden


Politie, brandweer, Leidse Welzijnsorganisatie en gemeente werken samen aan veilige jaarwisseling

Politie, brandweer, Leidse Welzijnsorganisatie, woningcorporaties en de gemeente werken samen om de jaarwisseling veilig en prettig te laten verlopen. Op het grasveld voor buurthuis 't Spoortje aan de Bernhardkade vindt dit jaar een nieuwjaarsfeest plaats. Ook staat de gemeente evenals voorgaande jaren, tijdens de komende jaarwisseling vreugdevuren toe, mits daarvoor een ontheffing is aangevraagd. Ontheffingen voor vreugdevuren kunnen door bewoners(organisaties) tot en met vrijdag 23 december worden aangevraagd.

Tijdens de jaarwisseling worden er multifunctionele teams ('treintjes') ingezet die bestaan uit politie, brandweer en de dienst Milieu en Beheer van de gemeente Leiden. De teams zorgen voor het opruimen van illegale vuren en het voorkomen en bestraffen van vandalisme. Het maken van illegale vuren kan worden bestraft met een geldboete van maximaal 225 euro. Daarnaast kunnen de kosten van het ongedaan maken van de overtreding en eventuele schade aan eigendommen van derden op de overtreder worden verhaald.

Publiciteit


Vanaf vandaag zijn in de stad borden te zien waarop een beroep doen op de verantwoordelijkheid van de Leidse inwoners voor een positieve en veilige jaarwisseling. Deze actie wordt ondersteund met een advertentiecampagne en een postercampagne waarin wordt uitgelegd aan welke regels iedereen zich moet houden. Daarnaast verspreiden de Leidse Welzijnsorganisatie en de politie freecards onder jongeren met daarop het gemeentelijk beleid ten aanzien van de jaarwisseling. Zo mag vuurwerk afgestoken worden tussen oudejaarsdag 10:00 uur en nieuwjaarsdag 02:00 uur. Het afsteken van vuurwerk buiten deze tijden wordt beboet met minimaal E 52. Minderjarigen krijgen een alternatieve straf. Vuurwerkverkooppunten in Leiden geven dit jaar aan elke klant die vuurwerk koopt een speciale vuurwerkvuilniszak mee om de vuurwerkresten in te doen. Deze vuilniszakken worden ook verspreid door medewerkers van het project Leiden Noord Buitengewoon Veilig. In dit project is het initiatief van het Wijkontwikkelingsbureau Noord van de gemeente Leiden overgenomen om door opruimacties op 1 januari, vuurwerkslachtoffers te voorkomen.

Nieuwjaarsfeest in Leiden Noord/De Kooi


Op het grasveld voor buurthuis 't Spoortje aan de Bernhardkade vindt dit jaar een groot nieuwjaarsfeest plaats tussen 22.00 uur en 02.00 uur. De toegang is gratis. Bij de bar en de snackkraam kunnen bezoekers een hapje en een drankje kopen. Het programma ziet er als volgt uit:

22:00 uur Dj Bootsy Paul

23:00 uur De band K'BAM! met Simone Roerade (Set I) 23:45 uur Dj Bootsy Paul

23:59 uur Aftellen: samen feestelijk naar 2006!
00:05 uur Happy New Year

00:30 uur De band K'BAM!(set II)


01:15 uur Dj Bootsy Paul


02:00 uur Einde


DJ Bootsy Paul timmert al zo'n 20 jaar aan de weg. Hij is één van de meest All Round DJ's van dit moment. De akoestische rockband K'BAM! wordt wel een 'levende jukebox' genoemd. Rock, blues, funk, disco, reggae of country: de heren draaien hun hand er niet voor om. Politie, brandweer, Leidse Welzijnsorganisatie, woningbouwcorporaties Portaal Ons Doel en de Sleutels van Zijl en Vliet en de gemeente Leiden zijn de initiatiefnemers voor dit feest.

Vreugdevuren


Inwoners van Leiden kunnen de voorwaarden waaronder een ontheffing voor een vreugdevuur wordt verleend aanvragen bij de afdeling Bijzondere Wetten, telefoonnummer: (071) 516 59 93, postbus 9100, 2300 PC Leiden. De afdeling Bijzondere Wetten is geopend van dinsdag t/m donderdag van 09.00-12.00 uur en van 13.30-15.30 uur en op vrijdag van 09.00-12.00 uur.

Nadere informatie:

Anoesjka Hilbrands, Bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 77 79



---- --