Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-152

Den Haag, 21-12-2005

Gezamenlijke overheidsaanpak handhaving Den Haag

Gemeente, politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst in Den Haag gaan de toepassing en handhaving van overheidsregelingen bij handhavingsknelpunten in de gemeente gezamenlijk aanpakken. Hiertoe tekenden staatssecretaris Wijn van Financiën, burgemeester Deetman van Den Haag, dhr. Van Essen van de politie Haaglanden en dhr. Thomesen van het Openbaar Ministerie Den Haag op 21 december op het stadhuis in Den Haag een samenwerkingsconvenant.

Het convenant is een uitbreiding van het convenant voor de rechtstoepassing ten aanzien van bewoners van woonwagencentra in Den Haag dat op 22 april 2004 is afgesloten. Dit convenant was bedoeld om de problemen rondom het innen van belasting en andere betalingsverplichtingen gezamenlijk op te lossen. In het nieuwe convenant komen de partijen een onderlinge samenwerking en integrale aanpak overeen om het overheidsoptreden bij handhavingsknelpunten doelmatiger en doeltreffender te maken. Speerpunten in het convenant zijn informatie-uitwisseling en onderlinge samenwerking.

Handhavingsknelpunten zijn plekken in een gemeente, waar bewoners het doelbewust niet zo nauw nemen met regels en wetten en overheidsoptreden belemmeren. Op die plaatsen worden bijvoorbeeld inkomsten niet opgegeven bij de Belastingdienst of vinden er criminele activiteiten plaats die de veiligheid en de openbare orde onder druk zetten. Vrijplaatsen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen op het gebied van: woonwagencentra, illegale casino's, belhuizen, coffeeshops/cannabissector, prostitutiesector en achterstandswijken. Een gezamenlijke aanpak van overtredingen van bestuurlijke, fiscale en strafrechtelijke regels is nodig om een einde te maken aan bedreigingen aan het adres van handhavers, aan ongelijkheid en onveiligheid van bewoners en omwonenden en aan maatschappelijk ongewenste situaties.