23 projecten beroepso nderwijs-bedrijfsleven genomineerd

Het platform beroepsonderwijs

Innovatiearrangement 2005
Drieëntwintig vernieuwingsprojecten beroepsonderwijs-bedrijfsleven genomineerd

Het Platform Beroepsonderwijs heeft 23 vernieuwingsprojecten genomineerd in het kader van het Innovatiearrangement 2005. Het arrangement sluit - naast fundamenteel onderzoek en toegepast onderzoek - aan op een derde pijler van de kenniseconomie: de innovatiekracht van het beroepsonderwijs. De 23 samenwerkingsverbanden zijn op basis van de door hun ingediende projectvoorstellen en gesprekken met de onafhankelijke beoordelingscommissie genomineerd en kunnen nu projectplannen gaan ontwikkelen. Voor de innovatieprojecten is 17 miljoen euro beschikbaar. Uiteindelijk wordt er voor een veel groter bedrag geïnnoveerd. De subsidieregeling gaat namelijk uit van 40% subsidie en 60% cofinanciering door de onderwijsinstellingen en bedrijven.

De projectvoorstellen zijn beoordeeld door een speciaal daartoe - door Het Platform Beroepsonderwijs en de Stichting van de Arbeid - in het leven geroepen beoordelingscommissie onder voorzitterschap van Arie van der Zwan. Nieuw dit jaar was dat een groot aantal kansrijke projecten zijn uitgenodigd om hun voorstel nader toe te lichten in een gesprek met de commissie. De commissie was soms zeer kritisch over de innovatiekracht van de samenwerkingsverbanden en het innovatieve gehalte van sommige projecten. De commissie zal ook de definitieve projectplannen in februari beoordelen. Pas na de beoordeling en goedkeuring van deze projectplannen komen de goedgekeurde projecten voor de innovatiesubsidie in aanmerking.

Achtergrond
De 'subsidieregeling Innovatiearrangement 2005' vloeit voort uit het convenant 'Samenwerking ten behoeve van innovatie in het beroepsonderwijs', dat is ondertekend door drie partijen die een gelijkwaardige positie innemen: OCW, Het Platform Beroepsonderwijs en de Stichting van de Arbeid. De regeling wordt uitgevoerd door Het Platform Beroepsonderwijs in samenspraak met de Stichting van de Arbeid. In de eerste tender van 2003 zijn 20 vernieuwingsprojecten gestart en na de tender van 2004 zijn 16 innovatiearrangementen voor het versterken van het beroepsonderwijs begonnen.

Kerncijfers
In het kader van de 'Subsidieregeling innovatiearrangement 2005' zijn bij Het Platform Beroepsonderwijs 137 projectvoorstellen ingediend, waarvan er 135 door de beoordelingscommissie zijn beoordeeld. Bijzondere innovatiekracht en een goede samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven zijn daarbij belangrijke criteria. De 23 geselecteerde projecten scoorden hierop het hoogst binnen de competitieve regeling. De vorig jaar sterk vereenvoudigde procedure en het extra budget van 2,5 miljoen euro voor het vernieuwen van de gemengde- en theoretische leerweg in het vmbo is een van de belangrijkste redenen voor dit hoge aantal. Bij 87% van de samenwerkingsverbanden in de voorstellen is dan ook het vmbo betrokken. Een nog hoger percentage dan tijdens de tender van 2004 toen dit percentage 75% was. Opvallend was ook dat de 'groene' sector dit jaar beter vertegenwoordigd is. In totaal is er voor 63 miljoen euro aan projecten aangevraagd.

Het innovatiearrangement beroepsonderwijs wordt de komende jaren gecontinueerd. Het Kabinet wil de samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven verder stimuleren en het beroepsonderwijs het vermogen geven om zich verder te vernieuwen en te versterken.

Het innovatiearrangement dat in 2003 van start is gegaan, past in de Nederlandse ambitie om op het gebied van de kenniseconomie tot de topdrie van Europa te horen.

Noor voor de redactie,