Veilig Amsterdam

Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland -

Proef met gezichtsherkenning in winkel is haalbaar

21-12-2005 - Een proef met gezichtsherkenning in een winkel is technisch, juridisch en financieel haalbaar. Dat blijkt uit het "Haalbaarheidsonderzoek Tegenhouden winkelcriminaliteit met gezichtsherkenning" dat in opdracht van het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (PCA) is verricht. Het doel van de proef is om een instrument te ontwikkelen dat winkeliers kan ondersteunen bij de aanpak van winkelcriminaliteit.

Vergelijking van gegevensbestanden
Tijdens de proef zal in één winkel een camerasysteem alle bezoekers filmen en vergelijken met twee gegevensbestanden: één van de winkeliers voor het handhaven van winkelverboden en één van de politie met gegevens over veelplegers van winkelcriminaliteit. De politie maakt een selectie van veelplegers binnen de geldende wettelijke kaders.

Als de computer iemand herkent krijgt de winkelier een seintje zodat hij actie kan ondernemen. Er wordt een convenant afgesloten tussen politie, justitie en de ondernemer waarin staat wat de ondernemer wel en niet mag met het systeem. Tijdens de proef moet duidelijk worden of gezichtsherkenning in praktijk echt werkt en of het daarmee een welkome aanvulling is in de strijd tegen winkelcriminaliteit.

Haalbaarheidsonderzoek
De proef volgt op een haalbaarheidsonderzoek naar de technische, financiële, juridische en privacyaspecten van gezichtsherkenning. De conclusie van dit onderzoek is dat een proef met gezichtsherkenning haalbaar en zinvol is. Op basis van deze uitkomst zijn de betrokken PCA-partners voorstander van de uitvoering van de proef in één winkel. Eind januari zal de raadscommissie voor Algemene zaken van de gemeente Amsterdam zich nog buigen over het plan. Pas dan wordt definitief duidelijk of de proef doorgaat.

Het PCA is een samenwerkingsverband van onder andere de gemeente Amsterdam, de politie Amsterdam-Amstelland, het Openbaar Ministerie en ondernemers in Amsterdam. Het project wordt uitgevoerd door de Biometric Expertise Group in samenwerking met TNO. De proeflocatie wordt later bekend gemaakt.

Bezoek onze website: http://www.eenveiligamsterdam.nl »