wederopbouw water-infrastructuur na tsunami

Stichting h2o

Stichting H2O Partners Sumatra, hulporganisatie van de Nederlandse watersector, heeft begin december een contract getekend met het waterbedrijf van Meulaboh, Atjeh, Indonesië, voor het herstel van de zuiveringsinstallatie. Deze is ernstig beschadigd geraakt tijdens de tsunami ramp van december 2004. De ondertekening van het contract weerspiegelt de goede relatie die de stichting H2O Partners Sumatra het afgelopen jaar heeft ontwikkeld met de autoriteiten en waterbedrijven op Atjeh, in het kader van wederopbouw van de waterinfrastructuur.

Stichting H2O Partners Sumatra is begin 2005 opgericht op initiatief van de waterbedrijven en waterschappen in Nederland, om Atjeh te helpen bij de wederopbouw van hun water-infrastructuur na de tsunami. Verschillende private en publieke partijen hebben zich hierbij aangesloten door donateur te worden. De sector heeft zelf 5 miljoen euro bijeen gebracht, 1 miljoen euro is geschonken door Partners voor Water en 5 miljoen wordt bijgelegd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoewel de stichting in principe niet gericht is op noodhulp maar juist op structurele hulp bij de wederopbouw,zijn de noodlijdende waterbedrijven op Atjeh het afgelopen jaar wel geholpen met o.a. noodreparaties, watertankwagens, pick-up trucks en mobiele zuiveringsinstallaties. Deze zijn daarvoor speciaal ontwikkeld door het waterbedrijf van Noord-Holland en blijken uitstekend te functioneren, vooral ter overbrugging in de tijd die nodig is om meer permanente voorzieningen aan te leggen. In totaal is ongeveer 1 miljoen euro gemoeid met de geboden noodhulp.

Het afgelopen jaar is met name de basis gelegd voor ontwikkeling en herstel van de waterinfrastructuur, in overleg met de Indonesische autoriteiten en waterbedrijven. In een Programma Document zijn plannen uitgewerkt op het vlak van de waterzuivering en distributie, sanitatie en training van medewerkers. De praktische uitvoering start in 2006 en zal doorlopen tot 2007.