Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 21 december 2005 C102

Romeinse route maakt verleden Nijmegen beter zichtbaar

Nijmegen krijgt een Romeinse route die het bijzondere verleden van de stad zichtbaar maakt in de openbare ruime. De ideeën hiervoor komen van de Romeinse Alliantie, een samenwerkingsverband van Museum het Valkhof, het Bijbels Openluchtmuseum en de Gemeente Nijmegen. Langs de route, die loopt via de Ubbergseveldweg, de Burchtstraat, de Hezelstraten en de Weurtseweg, komen verwijzingen naar bijzondere vondsten. Bijzonder hierbij is dat het niet gaat om op zichzelf staande verwijzingen, maar dat de objecten samen het verhaal van Romeins Nijmegen vormen.

Met het zichtbaar maken van het Romeinse verleden wil Nijmegen de bijzondere periode in de Nederlandse geschiedenis en de bijzondere rol die de stad hierin speelt meer betekenis geven. Daarmee bouwt de gemeente verder op de jubileumviering van dit jaar en de succesvolle campagne om Nijmegen bekend te maken als oudste stad van Nederland. Wanneer de publieke en de private sector hierin samenwerken bieden de plannen kansen voor Nijmegen om zich te onderscheiden op cultuurhistorisch, cultureel, toeristisch en economisch gebied.

Drie verschillende plaatsen zijn in de Romeinse periode, die in totaal 4,5 eeuw duurde, zeer belangrijk geweest. De strategisch gelegen stuwwal in Nijmegen-Oost was van grote betekenis als militair bolwerk. Oppidum Batavorum, de eerste stedelijke nederzetting, lag in de omgeving van het Valkhof. In de laat Romeinse tijd lag op het Valkhof een legerplaats. In het huidige Nijmegen-West -aan de oever van de Waal- ontstond na 70 na Chr. de handelsstad Ulpia Noviomagus Batavorum.

In Nijmegen-Oost zijn verschillende mogelijkheden aanwezig om de legerplaats van het Tiende Legioen te laten zien. Omdat de grond veelal in handen is van particulieren is hiervoor de medewerking van grondeigenaren en ontwikkelaars nodig. De Gemeente onderzoekt de mogelijkheden hiervoor.

De geschiedenis van de eerste stedelijke nederzetting van ons land komt tot leven in het stadscentrum. Het Oppidum Batavorum is in de toekomst terug te zien bij de nieuwbouw op de St. Josephhof. Bij de onlangs onthulde godenpijler komt informatie over de samenhang met Oppidum Batavorum en de eveneens op het Kelfkensbos gevisualiseerde grachten van de laat Romeinse legerplaats op het Valkhof. De oorspronkelijke delen van de godenpijler zijn namelijk in de vulling van die grachten gevonden. Bovendien moeten kunstopdrachten voor de Veerwegtrappen en de Barbarossaruïne de betekenis van deze plekken door de eeuwen heen gaan verbeelden. Ook bij de eerder uitgevoerde visualisatie van de loden sarcofaag in de Burchtstraat, de Loden Lady, komt meer informatie over haar plaats in de Romeinse geschiedenis.

Het verhaal van Ulpia Noviomagus Batavorum komt straks tot leven in Nijmegen-West. Hier wordt de bestaande visualisatie van de tempel op het Maasplein samen met de bewoners verder uitgewerkt. Op de Weurtseweg komt een verwijzing naar de stadspoort van Noviomagus en bij de ontwikkeling van het Waalfront zal de oude handelsstad ook een belangrijke rol gaan spelen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hugo Maassen, doorkiesnummer (024) 329 2380