Gemeente Amsterdam

Gezond leven in Amsterdam

21 december 2005
---
Voorlichting

Een groot aantal projecten dat vanaf 2003 wordt georganiseerd om de gezondheid van de Amsterdammers te verbeteren, heeft succes. De projecten, waarbij de jeugd extra aandacht krijgt, staan beschreven in de nota `Gezond Leven in Gezond Amsterdam'. In het college van B&W is de voortgang van de projecten besproken.

Zorgwethouder Hannah Belliot is tevreden met de voortgang: "Gezond leven is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Het is dus erg goed dat daar, met deze projecten, extra aandacht voor is. Vooral voor de jeugd is het belangrijk dat ze leren hoe ze gezond moeten leven. Jong geleerd is oud gedaan!"

Een voorbeeld van een van de projecten uit de nota is het Ouder- en kindcentrum. Alle stadsdelen hebben nu een dergelijk centrum. Hier kunnen ouders terecht met vragen over gezondheid, opvoeding en ontwikkeling van hun kind tot ongeveer vier jaar. Het centrum is een samenwerkingsverband van verloskundigen, kraamverzorgenden, consultatiebureaus en andere partijen.

Ook is het programma `Leve de liefde' gestart. Met dit programma worden jaarlijks 3000 Vmbo-leerlingen bereikt. De nadruk ligt op het oefenen en vergoten van vaardigheden, zoals het kunnen praten en onderhandelen over veilig vrijen, het aangeven waar je eigen wensen en grenzen liggen en het gebruik van condooms en anticonceptie. Gelijkwaardigheid en respect voor jezelf en een ander zijn belangrijke waarden die in het lespakket naar voren komen.

`Actie Tegengif', een ander project voor jongeren, is een klassikale niet-roken wedstrijd voor alle 1e en 2e klassen van het voortgezet onderwijs. Het doel van deze actie is om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken, en het terugdringen van het aantal jongeren dat experimenteert met roken. Actie Tegengif is aanvullend op de lessen die op school worden gegeven over roken. Ook het invoeren van een gedegen rookbeleid binnen de school wordt door `Actie Tegengif' gestimuleerd.

In alle stadsdelen is het project `Jump-in' gestart. Om sport te stimuleren bij kinderen van 4 tot 12 jaar laten professionele trainers kinderen onder schooltijd kennis maken met verschillende sporten. Ook bieden zij na schooltijd activiteiten aan. Ouders worden vanuit school geïnformeerd over hoe zij hun kind meer kunnen laten bewegen en waarom. Samen met hun ouders leren kinderen waarom bewegen belangrijk is en hoe je dat kunt organiseren. Leerkrachten houden de ontwikkeling bij van elke leerling op het gebied van zijn of haar sport- en beweeggedrag. Kinderen met een motorische achterstand krijgen extra gymlessen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die meedoen met Jump-in, meer bewegen dan kinderen die niet meedoen.

Daarnaast zijn er websites opgezet om de jeugd bewust te maken van seksueel overdraagbare aandoeningen, en om die tegen te gaan. Signalering van kindermishandeling is erg belangrijk in de nota `Gezond Leven in Gezond Amsterdam'. Samenwerking met partners wordt verbeterd, en er is een Protocol Kindermishandeling opgezet.

De nota wordt op 9 februari in de raadscommissie behandeld.