Ingezonden persbericht


(21 december 2005 - Bericht van Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog')

P E R S B E R I C H T

Brede steun voor protest tegen uitzending militairen naar Zuid-Afghanistan

Utrecht, 21 december 2005 -
De protestactie 'Geen steun voor Amerikaanse oorlog' die gisteren door het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' wereldkundig werd gemaakt, kan in korte tijd rekenen op een bredere steun. Niet alleen vredesactivisten, maar ook ouders van uit te zenden militairen, Afghaanse vluchtelingen in Nederland en milieu-activisten ondersteunen deze
protestactie.

De initiatiefgroep 'Ouders tegen uitzending van hun kinderen naar Afghanistan' is afgelopen zaterdag, 17 december, al begonnen met een handtekeningenactie tegen het verwachte kabinetsbesluit en zal die actie de komende zaterdagen voortzetten. Hun zorgen en protest, en die van Afghaanse vluchtelingen in Nederland, zullen morgen tijdens de protestactie verwoord worden.

Ook activisten van GroenFront!, die sinds enkele weken bij Schinveld een bos bezet houden dat op verzoek van de NAVO-luchtmachtbasis in Geilenkirchen gekapt dreigt te worden, zullen een bijdrage leveren. Vanuit Geilenkirchen vertrekt tenminste een keer per week een luchttransport naar Afghanistan. Een nauwelijks bekende relatie tussen een oorlog ver weg en de gevolgen voor mens en milieu in eigen land.

Een vierde gesproken bijdrage komt natuurlijk vanuit het Platform zelf.

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' heeft op zijn website niet alleen de handtekeningenlijsten van de 'Ouders tegen uitzending van hun kinderen naar Afghanistan' gepubliceerd, maar ook de pamfletjes die het morgen zelf in Den Haag zal verspreiden. Hiermee wil het Platform mensen en groepen die morgen niet naar Den Haag kunnen komen in staat stellen om in hun eigen omgeving een protest te laten horen.

Door middel van het protest aanstaande donderdag doet het Platform een beroep op het kabinet om niet langer blindelings steun te verlenen aan de Amerikaanse oorlogspolitiek. Mocht het kabinet toch besluiten om de Afghanistan-missie door te zetten, dan zal het Platform in januari verdere acties organiseren.

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' werd een week na de aanslagen van 11 september 2001 opgericht om te
waarschuwen voor de contraproductieve gevolgen van het voeren van oorlog tegen het terrorisme. Op 30 september en 20 oktober 2001 organiseerde ze landelijke demonstraties tegen de oorlog tegen Afghanistan alsmede een
handtekeningenactie die 12.500 handtekeningen opleverde. Ook de grote Irak-demonstraties van het voorjaar van 2003
- met 80.000 demonstranten - werden door het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' georganiseerd. Bij het Platform zijn ruim 200 organisaties aangesloten en zo'n 20 lokale platforms.

-------

Noten voor de pers

Contact voor de pers: Jan Schaake 030-2714376 - tijdens de protestactie Hans van Heijningen: 06-22101830

Meer op http://www.platformtegendenieuweoorlog.nl

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'