Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

21-12-2005

De Eerste Kamer heeft na een stevig debat in de nacht van dinsdag 20 december met een ruime meerderheid de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Rotterdamwet) aangenomen. De wet moet helpen de leefbaarheid in de grote steden te verbeteren.

De wet bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste een drastische verlaging van de Onroerende Zaak Belasting (OZB) voor specifieke bedrijfjes en lokale ondernemers die investeren in achterstandswijken. Ten tweede het stellen van inkomenseisen aan woningzoekenden in bepaalde buurten. En tenslotte een verruiming van de wet Victor waardoor huisjesmelkers sneller en effectiever kunnen worden aangepakt.

De discussie in de Eerste Kamer richtte zich vooral op de tweede maatregel. Zo werd door met name PvdA en CDA gevraagd om de invulling van de criteria om buurten aan te wijzen. Op dit punt heeft minister Dekker aangegeven dat het aanwijzen van een buurt moeilijk voorstelbaar is als een gemeente bijvoorbeeld niet aangeeft hoe de grootstedelijke problematiek reeds aangepakt wordt.

Zie ook:


* Dossier 56-wijkenaanpak