Gemeente Utrecht

L.S.,

In onderstaand persbericht is een hinderlijke fout geslopen. Waar gesproken wordt over de periode waarop vuurwerk mag worden afgestoken wordt natuurlijk bedoeld: tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Gelieve dit aldus op te nemen in eventuele berichtgeving.

Met vriendelijke groet,
Bestuurscommunicatie Stadhuis Utrecht.

DIT JAAR ZEVEN VERKOOPPUNTEN VUURWERK

Het aantal vuurwerkverkooppunten in Utrecht is dit jaar met één gestegen ten opzichte van vorig jaar. Op in totaal zeven locaties kunnen mensen in de periode van 29 tot en met 31 december a.s. vuurwerk kopen. Vanwege het beperkte aantal vuurwerkverkooppunten verwacht gemeente Utrecht net als vorig jaar een grote toeloop.

Om eventuele overlast in de omgeving van de verkooppunten zoveel mogelijk te voorkomen, roepen gemeente Utrecht en politie kopers op om het vuurwerk niet met de auto te gaan inkopen, maar bij voorkeur op de fiets of lopend. In verband met de persoonlijke veiligheid raden gemeente en politie ook aan het vuurwerk uitsluitend bij de zeven legale verkooppunten aan te schaffen. Alleen van het vuurwerk dat op deze verkooppunten wordt verkocht, is zeker dat het aan de gestelde kwaliteitseisen voor consumentenvuurwerk voldoet. Illegaal vuurwerk bevat meer kruit dan legaal vuurwerk waardoor het veel zwaarder is. Het afsteken ervan kan gemakkelijk beschadigingen aan gehoor en longen tot gevolg hebben. Dit vuurwerk is ongeschikt voor gebruik door particulieren en heeft vaak ongelukken tot gevolg.

Vuurwerk mag alleen in de laatste drie dagen van het jaar worden verkocht vanuit verkooppunten die aan alle veiligheidseisen voldoen. Ook dit jaar inspecteert gemeente Utrecht weer samen met brandweer en politie of alle verkooppunten aan de normen voldoen. De zeven vuurwerkverkooppunten zijn Tuincentrum Koningsdal (Koningsweg 87), Tuincentrum De Minstroom (Gageldijk 182), Snuffeldump Gennissen (Amsterdamsestraatweg 953), Harko Telecommunicatie (Vleutenseweg 113), Feestwinkel Bakker & Zn. (Amsterdamsestraatweg 52-54), Dolia Makelaardij (Amsterdamsestraatweg 322) en Halfords (Zamenhofdreef 89-91). Afsteken van vuurwerk mag uitsluitend tussen 31 januari 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur.

Zowel in deze verkooppunten als in de directe omgeving daarvan zullen gemeente en politie tijdens de vuurwerkverkoop streng controleren op overlast en onveilige situaties.

Noot van de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Sari Klatter, tel. (030) 286 14 09 of Casper van Riet, tel. (030) 286 11 48.