Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 20 december 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 20 december 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Woningbouw in Zuid-HollandIn het tweede kwartaal van 2006 zullen GS een monitor aan Provinciale Staten (PS) aanbieden met daarin cijfers over de bouw en sloop van zowel koop- als huurhuizen in en buiten de sociale sector. Dit antwoorden GS naar aanleiding van schriftelijke vragen van de heer P. Romijn (SP) die wil weten wat de stand van zaken is in alle Zuid-Hollandse gemeenten. Vooralsnog beschikt het college over niet meer dan een ramingsmodel dat intern bij het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) wordt gehanteerd en dat onvoldoende harde informatie biedt. Daaruit blijkt dat tussen 2000 en 2004 94 huurwoningen zijn gebouwd en 354 koopwoningen. Er zijn in deze periode 216 huurhuizen en 4 koopwoningen gesloopt.

Het volledige antwoord op PS-vraag 1984 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Stand van Zaken Meerjarenprogramma bedrijventerreinenUit een tussenrapportage blijkt dat tussen 2003 en 2005 door de provincies financiële bijdragen zijn verstrekt om de herstructurering van 410 hectare bedrijventerrein en de aanleg van 272 hectare nieuwe bedrijventerreinen mogelijk te maken. Om een bijdrage te leveren aan herstel van de economie in Zuid-Holland heeft het provinciebestuur de herstructurering en de aanleg van twee keer 500 hectare bedrijventerreinen in deze collegeperiode tot prioriteit benoemd.

Nieuwe verordening met veiligheidsnormen voor regionale dijken Dijkdoorbraken uit het nabije verleden hebben gezorgd voor een toenemend besef van onze kwetsbaarheid voor overstromingen. Boezemkaden zijn waterkeringen die polders beschermen tegen overstromingen. De provincie Noord-Holland heeft samen met Zuid-Holland en Utrecht veiligheidsnormen voor deze waterkeringen bepaald, die rekening houden met de toegenomen economische waarde in de polders. Deze veiligheidsnormen zijn vastgelegd in een nieuwe verordening, die nu door GS ter vaststelling naar PS wordt gestuurd.Lees het hele persbericht.

Nut en noodzaak MuskusrattenbestrijdingDe bestrijding van muskusratten gaat ongewijzigd door. Uit een verkennend onderzoek, door de Landelijke Coördinatiecommissie Muskusrattenbestrijding (LCCM), blijkt dat op basis van de bestaande kennis en literatuur onvoldoende onderbouwing is om de huidige aanpak te wijzigen. Er ontbreekt nog wel kennis op dit gebied en daarom hebben GS besloten samen met het LCCM onderzoek te doen naar de risico's van muskusratten en naar de efficiëntie van bestrijding.

Toepassing ruimte voor ruimteregeling ReeuwijkGS hebben toestemming gegeven voor de bouw van twee woningen aan de Groendijck39 in Reeuwijk. De ruimte voor ruimteregeling is hier van toepassing, waarbij de sloop van 1.000 m2 bedrijfsbebouwing een compensatiewoning mag worden gebouwd. De locatie ligt buiten de maximale bebouwingscontour van het streekplan Zuid-Holland Oost. De Groendijck is gekenmerkt als bebouwingslint met cultuurhistorische waarde. De boerderij is een monument en wordt daarom niet gesloopt. Wat overblijft voor de sloop heeft een oppervlakte van 1.487 m2. Voor het bouwen van twee woningen moet eigenlijk 2.000 m2 bedrijfsbebouwing gesloopt worden. Het komt vaker voor dat de aanvrager qua oppervlakte net te weinig oppervlakte heeft. De gemeente Reeuwijk heeft daarom met de provincie afgesproken hier een oppervlakte van 2.142 m2 voor te mogen inzetten (dit is een depot voor bouwquota). De gemeente stelt daarbij zelf de eis dat er bij de bouw van twee woningen minimaal 1.400 m2 bedrijfsbebouwing moet worden gesloopt. Hieraan wordt in dit geval voldaan.

Regionale Agenda's SamenlevingHet belangrijkste provinciale instrument voor meer samenhang in en grotere deelname aan de maatschappij is de 'Regionale Agenda Samenleving'. Zuid-Holland is verdeeld in negen regio's waarin zo'n agenda is opgesteld: Midden-Holland, Rijnstreek, Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Hoeksche Waard, Drechtsteden, Goeree-Overflakkee, Holland Rijnland, Haaglanden en de Rotterdamse Regio.Binnen iedere Zuid-Hollandse regio maken het intergemeentelijk samenwerkingsverband en de provincie Zuid-Holland afspraken over de aanpak van sociale en culturele vraagstukken op regionaal niveau. Belangrijke onderwerpen zijn: maatschappelijke integratie, sociale veiligheid, cultuurbereik en een sluitend aanbod van wonen, zorg en welzijn.Om ontwikkelingen te monitoren en richting te geven aan de provinciale bijdrage wordt tweejaarlijks de "Staat van de Zuid-Hollandse samenleving" uitgebracht. De eerstvolgende verschijnt medio 2006. Als aanvulling hierop wordt in 2007 bovendien de digitale "Atlas van de Zuid-Hollandse samenleving" gelanceerd, een website waarop de sociaal-culturele voorzieningen letterlijk "in kaart" zijn gebracht.Het budget voor de Regionale Agenda's Samenleving voor de komende jaren bedraagt 4.802 miljoen euro (in 2006), 5.382 miljoen euro (in 2007) en 5.632 miljoen euro (in 2008). Dit alles staat in de Tweede Voortgangsnotitie Sociale Infrastructuur die door GS is vastgesteld.

Provincie reserveert twee miljoen voor herstructurering Rechter Maasoever GS hebben twee miljoen euro gereserveerd voor de herstructurering van de Rechter Maasoever. Het gaat om 1,3 miljoen euro voor het deelproject Rivierzone in Vlaardingen en 7 ton voor het deelproject Balkon/ Haven in Maassluis. Het geld komt uit de zogenoemde BIKL-gelden (Bestemmingsreserve Impulsen in Kwaliteit en Leefbaarheid). Lees het hele persbericht.

Uitvoeringsmodule Landinrichting Boskoop vastgesteldDe eerste uitvoeringsmodule infrastructuur voor de landinrichting Boskoop is vastgesteld. In deze module is de aanleg en reconstructie van het noordelijk wegtraject opgenomen. Daarbij gaat het om de aanleg van twee rotondes op de N207, de reconstructie Halve Raak, de aanleg Parallelle Goudse Rijweg, de reconstructie Insteek, de aanleg Verlengde Insteek en de reconstructie Voshol. Langs verschillende trajecten worden vrij liggende fietspaden gerealiseerd om de verkeersveiligheid te verbeteren. De regio is 3 miljoen euro rijksbijdrage toegezegd voor de periode tot 1 januari 2009. Vanuit de provincie is 1.137 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aanleg van twee rotondes op de N207.

Bestuurskrachtmetingen gemeenten Goeree-OverflakkeeOp 8 april 2005 hebben GS de gemeenten op Goeree-Overflakkee een brief gestuurd met het verzoek om in 2005 bestuurskrachtmetingen uit te voeren. Uit gesprekken is gebleken dat de gemeente Goedereede de bestuurskrachtmeting wil laten uitvoeren en Dirksland en Middelharnis geven aan niet genoeg geld te hebben om in 2005 de bestuurskrachtmetingen te betalen. Oostflakkee zet tenslotte vraagtekens bij de nut en noodzaak van de bestuurskrachtmeting, omdat in 2000 een onderzoek heeft plaatsgevonden naar de mogelijkheden voor niet-vrijblijvende samenwerking op het eiland. GS benadrukken dat het onderzoek van een andere aard was dan een bestuurskrachtmeting. GS sturen de gemeenten nu nogmaals een brief waarin het college uitleg geeft over het verzoek tot de bestuurskrachtmetingen. Ook geeft de brief uitleg over dat het eerdere onderzoek uit 2000 geen alternatief is voor de bestuurskrachtmetingen. GS verzoeken de gemeenten voor de verkiezingen van 2006 gezamenlijk aan te geven dat de gemeenten volgend jaar de metingen gaan uitvoeren.

Zuid-Holland regie over pilot Badgast Informatie PanelenOp verzoek van Rijkswaterstaat zal de provincie Zuid-Holland de regie overnemen van de uitvoering van een pilot rond de zogenoemde Badgast Informatie Panelen in 2006. Via deze panelen wordt aan badgasten informatie verstrekt over bijvoorbeeld waterkwaliteit, veiligheid, evenementen en nuttige adressen. De provincie heeft veel belang bij de realisatie van dit project. Zo heeft zij de taak om bij elke strandopgang publieksinformatie over zwemwater en de veiligheid van de Noordzeekust aan te bieden. GS willen via de pilot onderzoeken of de Badgast Informatie Panelen daar bij kunnen helpen. Verder achten GS volledige, actuele en eenduidige informatie aan badgasten langs de kust een belangrijk speerpunt voor de toeristisch-recreatieve ontwikkeling ervan. De provincie verzoekt Rijkswaterstaat in ruil om bij te dragen in de kosten van de uitvoering à 25.000 euro. Ook vraagt Zuid-Holland om participatie in de uitvoering van de pilot door Rijkswaterstaat, vooral waar het gaat om aanleveren van informatie over veiligheid en waterkwaliteit.

Extra geld voor brede school in Nesselande en Schiedam. GS stellen aan PS voor om 362.000 euro uit de zogenoemde BIKL-gelden te investeren voor twee projecten: een multifunctionele ruimte De Knoop in de Brede School in Nesselande en service plus punten in twee brede scholen in Schiedam. Voorgesteld wordt een bedrag van 284.000 euro voor het zeer innovatieve multifunctionele centrum De Knoop in Nesselande en 78.000 euro voor twee nieuwe Service Plus Punten waarbij de bibliotheek professionele ondersteuning biedt aan twee brede scholen in Schiedam.

Provinciale bijdrage aan Subsidieregeling jonge agrariërs De provincie Zuid-Holland zal financieel deelnemen aan de bestaande Rijkssubsidieregeling voor jonge agrariërs. De regeling wordt geheel uitgevoerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het maximum bedrag dat door de provincie ter beschikking wordt gesteld, is 250.000 euro. Door de cofinanciering van deze regeling door het Europees Oriëntatie en Garantiefonds voor de Landbouw bedraagt de totale extra inzet voor jonge Zuid-Hollandse agrarische ondernemers 500.000 euro.

Regels voor Ruimte aangepast Wijzigingen nodig in verband met nieuwe bepalingen aanleg landgoederen Omdat PS op 9 november de randvoorwaarden voor de aanleg van nieuwe landgoederen aanzienlijk hebben versoepeld en vereenvoudigd is de Nota Regels voor Ruimte (voorheen Nota Planbeoordeling) opnieuw aangepast.Lees het hele persbericht.

Subsidies

De Fietsersbond krijgt van GS een incidentele subsidie voor 2006 van 50.000 euro. GS verlenen een subsidie van hoogstens 726.000 euro aan de gemeente Leerdam voor bodemsanering van het gasfabrieksterrein aan de Stationsweg. Aan de Vereniging Natuurmonumenten is een subsidie toegekend van maximaal 605.000 euro voor het project 'De Kadelanden'. GS hebben subsidies verleend in het kader van de regeling stimulering duurzame energie:- De Haagse Hogeschool/ TH Rijswijk krijgt voor het project 'duurzame nieuwbouw voor Haagse Hogeschool/ TH Rijswijk in Delft' een subsidie van 100.000 euro.- Voor het project 'Collectieve warmte- en koudeopslag voor ruim 50 ondernemingen op bedrijventerrein Alblasserdam' geven GS een subsidie van 95.955 euro.- WoonInvest krijgt een subsidie van 50.000 euro voor het project 'De metamorfose van bestaande portiekwoningen in duurzame galerijwoningen te Leidschendam-Voorburg'.- GS kennen aan Darwin Business Partnet een subsidie toe van 504.045 euro voor het project 'Port of Rotterdam Initiative for a Syngas Manufactureing Unit (PRISMa)' in de Europoort te Rotterdam. Aan vijf natuur- en milieuorganisaties zijn voor 2006 subsidies verleend:- De Zuid-Hollandse Milieufederatie krijgt 680.803 euro- De Milieufederatie krijgt 71.902 euro- ConSept (samenwerkingverband zeven NM-organisaties) krijgt 182.898 euro- Stichting Reinwater krijgt 8.072 euro- IVN Consulentschap natuur- en milieueducatie Zuid-Holland krijgt 205.905 euro aan subsidie. GS hebben besloten om uit het Ontwikkelingsfonds bedrijventerreinen subsidie te verlenen aan:- Gemeente Dordrecht krijgt voor het project 'Zeehavengebied, fase 1: Kilkade en Kreekweg' een subsidie van 815.816 euro.- Gemeente Barendrecht krijgt voor het project 'Rivitalisering bedrijventerrein Barendrecht' een subsidie van 1.300 miljoen euro.- Gemeente Rotterdam krijgt voor het project 'Schieveen' en subsidie van ruim 1.250 miljoen euro.- Gemeente Noordwijk krijgt voor het project 'Rotonde Space Businesspark' een subsidie van 321.680 euro.- Gemeente Goedereede krijgt voor het project 'Herstructurering bedrijventerrein Havens en Stellendam' en subsidie van 188.000 euro.- Gemeente Binnenmaas krijgt voor het project 'Boonsweg' een subsidie van 123.750 euro.- Gemeente Boskoop krijgt voor het project 'Rondweg Boskoop Oost' en subsidie van 625.266 euro. GS geven een voorschot voor de projecten 'Kennis naar de Markt, MKB en Hoger Onderwijs en Strategische Denktank' van 239.313 euro. SOS Telefonische Hulpdienst Zuid-Holland Noord krijgt een boekjaarsubsidie van 176.473 euro. GS hebben besloten om een incidentele subsidie te verlenen aan de gemeente Noordwijk van 37.500 euro ten behoeve van de kwaliteitsimpuls badplaatsen. Voor de ouderbegeleiding in Justitieel kader 2005 en 2006 zijn aan de JSO (expertisecentrum Jeugd Samenleving en Opvoeding) subsidies verleend: voor 2005 een subsidie van maximaal 50.828 euro en voor 2006 een subsidie van maximaal 147.744 euro voor de implementatie van de ouderbegeleiding Jeugdreclassering. Bureau jeugdzorg Haaglanden krijgt voor 2005 een subsidie van maximaal 53.333 euro en voor 2006 een subsidie van maximaal 160.000 euro voor de uitvoering van de ouderbegeleiding Jeugdreclassering. Bureau jeugdzorg Zuid-Holland krijgt voor 2005 een subsidie van maximaal 85.000 euro voor de uitvoering van de ouderbegeleiding Jeugdreclassering. De Scouting Zuid-Holland krijgt een boekjaarsubsidie van 149.588 euro. De Stichting Stek uit Rotterdam krijgt een subsidie van 208.660 euro voor vier plaatsen crisisopvang in een gezinshuis voor jonge kinderen in Midden Holland. GS hebben een subsidie verleend aan de Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland te Waddinxveen voor het project 'Sportimpuls overlastgevende groepen'. Bureau Jeugdzorg krijgt voor 2006 een subsidie van 105.000 euro voor het project 'Familie Netwerk', met als doel gebruik te maken van de familie als sociaal netwerk bij het maken van een plan voor de toekomst van het kind. Er is een projectsubsidie 2005/2006 verleend van 200.000 euro aan de stichting Cardea voor het terugdringen van wachtlijsten in de jeugdzorg. De stichting Trivium krijgt voor 2005/2006 een subsidie van 55.000 euro voor het starten met trajecten om de wachtlijsten in de jeugdzorg terug te dringen. De stichting Stek krijgt voor 2005/2006 een subsidie van 180.000 euro voor het starten met trajecten om de wachtlijsten in de jeugdzorg terug te dringen. Het Kunstgebouw Rijswijk krijgt voor het project 'Kunstbende' een subsidie van maximaal 220.000 euro. De gemeente Barendrecht krijgt een subsidie van maximaal 162.000 euro voor het project 'Actieplan Cultuurbereik 2006-2008'. De gemeente Gouda krijgt een subsidie van maximaal 255.445 euro voor het project 'Cultuurcontact 2006'. De gemeente Gorinchem krijgt voor het project 'Actieprogramma Cultuurbereik Alblasserwaard Vijfheerenlanden 2006' een subsidie van maximaal 147.880 euro. De Provinciale Samenwerking Jeugdzorg (PSJ) krijgt een subsidie van maximaal 85.888 euro voor activiteiten in het kader van de ondersteuning van Bureau Jeugdzorg en zorgaanbieders. Bureau Jeugdzorg heeft voor 2006 een subsidie gekregen van 162.514 euro voor het project 'Outreachend handelen'. Dit project heeft tot doel het begeleiden van 68 gezinnen met meervoudige problemen naar een traject voor vrijwillige jeugdzorg. GS hebben een subsidie van 203.114 euro verleend aan de Stichting Loket Cultuureducatie Zuid-Holland voor het realiseren van de door OCW vastgestelde outputdoelstellingen en outputindicatoren voor het schooljaar 2005-2006. DwangsommenBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen. In het volgende geval is een last onder dwangsom opgelegd aan:

Geofox-Lexmond, wegens het overtreden van artikel 5.20 Awb: niet meewerken aan toezicht. Het maximum is vastgesteld op 50.000 euro. Asfalt Productie Rotterdam Rijnmond (APRR), wegens een overtreding van de Wet milieubeheer van 40.000 euro per dag dat geconstateerd wordt dat er een overtreding plaatsvindt. Het maximum is vastgesteld op 160.000 euro. Beheersmaatschappij Het Motorhuis te Leiden, in verband met een overtreding van de op 23 augustus 2000 verleende vergunning op grond van de Grondwaterwet. Uzimet BV te Rijswijk, wegens een overtreding van de Wet milieubeheer voor wat betreft benzeen van 10.000 euro per overtreding met een maximum van 100.000 euro. B&W van Wassenaar, wegens het overtreden van de Wet milieubeheer. Kerstreces GSVanaf 21 december tot en met 9 januari is het kerstreces. In die periode vergadert het college van GS niet. De eerste GS-vergadering in 2006 is op 10 januari.

Bestuur en medewerkers van de provincie Zuid-Holland wensen u Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar.