Openbaar Ministerie

Persberichten
21 december 2005

Transactie aangeboden in zaak Nijestee

Het Functioneel parket heeft de stichting Nijestee een transactie van 17.500,- aangeboden ter voorkoming van strafvervolging.

De Stichting Nijestee, een woningcorporatie te Groningen, heeft een complex woningen, de zogenaamde Kop Oosterpoort, verkocht aan Vesteda/DRF II. De bedoeling van Nijestee was het beheer van de woningen, met de daarbij behorende subsidie, aan Vesteda over te dragen. Hiervoor was toestemming van het ministerie van VROM noodzakelijk, omdat Vesteda, als niet toegelaten instelling, in beginsel niet voor deze subsidie in aanmerking komt.

In afwachting van deze toestemming zijn de woningen verkocht aan Vesteda onder de ontbindende voorwaarde dat deze zouden worden teruggeleverd als VROM geen toestemming zou geven. Nijestee heeft vervolgens verzuimd de verkoop aan VROM te melden conform het vereiste in het Besluit Woninggebonden Subsidie en heeft aan de Regio Centraal Groningen (RCG), de subsidieverstrekker, ten onrechte aangegeven nog eigenaar te zijn van voornoemd complex. Toen de toestemming uitbleef zijn de woningen teruggeleverd aan Nijestee.

Onder leiding van het Functioneel parket heeft de VROM-IOD daarop een strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd. Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek heeft het Openbaar Ministerie een transactie aangeboden voor het niet melden van de verkoop (art 227b Wetboek van Strafrecht), alsmede het plegen van valsheid in geschrifte (art 225 Wetboek van Strafrecht). Nijestee heeft aangegeven deze transactie te zullen betalen.

Bij het aanbieden van de transactie heeft het Openbaar Ministerie rekening gehouden met de volgende omstandigheden:

De stichting Nijestee heeft, naar aanleiding van de verdenking, een intern onderzoek laten uitvoeren door PriceWaterhouseCoopers (PWC). De aanbevelingen in het rapport van PWC zijn door Nijestee volledig overgenomen en inmiddels geïmplementeerd. Dit omvat onder meer het in gebruik nemen van een volwaardige projectadministratie en het voorleggen van dergelijke verkopen aan de Raad van Commissarissen.

Nijestee was in 2003 genomineerd voor de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, de zogeheten Gouden Piramide, maar heeft zich teruggetrokken naar aanleiding van het ingestelde onderzoek.

Nijestee heeft het ministerie van VROM meermalen verzocht, zij het nà de verkoop, aan te geven of de woninggebonden subsidie over kon gaan op de toekomstige koper Vesteda. Daarop is door VROM niet adequaat gereageerd.

Bij het aanbieden van de transactie is tevens meegewogen dat de feitelijk leidinggevers in deze niet hebben gehandeld uit oogpunt van persoonlijk gewin.

Onverlet blijft echter dat de woningbouwvereniging Nijestee zich aan de regels had moeten houden, de verkoop had moeten melden en de subsidievertrekker niet onjuist had mogen informeren.