Partij van de Arbeid


Den Haag, 21 december 2005


Vragen van het lid Tjon A Ten (PvdA) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking


over de wereldvoedselsituatie in 2005


1. Hebt u kennisgenomen van het rapport van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) The State of Food Insecurity in the World 2005?


2. Bent u het eens met een van de hoofdconclusies dat de meeste, zo niet alle Millennium Ontwikkeling Doelen (MDG's ) toch nog kunnen worden gehaald door in te stemmen met te handelen conform de in het rapport genoemde twee punten ? Zo ja, wat betekent dat voor de door Nederland te plegen inspanningen voor hongerbestrijding vooral in plattelandsgebieden? Zo nee, waarom niet?


3. Deelt u de in het rapport gehuldigde visie dat de lange termijntrend in de ontwikkeling van de omvang en het aantal ondervoede mensen in Sub Sahara Afrika veel te langzaam gaat om MDG 1 in 2015 te bereiken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke concrete bijdrage kunt en wilt u leveren aan een versnelling van de afname van de ondervoedingsituatie in het algemeen en in Sub Sahara Afrika in het bijzonder?


4. Hoe staat u tegenover de in het rapport bepleite tweesporenbenadering ?


5. Onderschrijft u de redenering uit het rapport dat het elimineren van de honger in de wereld de sleutel is tot het bereiken van de MDG's? Zo nee, waarom niet?


6. Zal, nu in het rapport wordt aangegeven, dat de afname van honger en ondervoeding (MDG 1) tot positieve resultaten leidt in alle andere MDG's , leiden tot een toename van het Nederlandse budget voor plattelandsontwikkeling en armoedebestrijding? Zo nee, waarom niet? Bent u bereid dit onder de aandacht van de EU te brengen en hierin gezamenlijk op te trekken? Zo ja, kunt u concretiseren hoe u dit wilt gaan doen?


-----------------------

Zie www.fao.org, Food and Agriculture Organisation of the United Nations, 2005.
Zie: "Halving the Hunger, it can be done", Millenium Project van de Verenigde Naties 2005.
(a) Zonder snelle vooruitgang in het reduceren van de honger in de wereld wordt het moeilijk, zo niet onmogelijk, alle andere MDG's te halen, en (b) Het gevecht om de honger uit de wereld te helpen wordt gewonnen of verloren in de plattelandsgebieden ('rural areas') waar verreweg de meerderheid van 's werelds hongerige mensen wonen.
Spoor 1: Verbeter de productiviteit en het inkomen van de armen en hongerenden, vooral gericht op het platteland en de landbouwsector; Spoor 2: Verschaf directe toegang tot voedsel en creëer een sociaal vangnet voor de hongerenden.
Toename van de productiviteit, het inkomen; verbeterd schoolbezoek, leerresultaat en toename van alfabetisering (MDG2 ); Toename gelijkheid van vrouwen met mannen en volwaardig burgerschap voor vrouwen (MDG 3); verbeterde weerstand tegen ziekten en verlaging van de kindersterfte (MDG 4); verbeterde gezondheid van moeders en hun kinderen (MDG 5); verbeterde weerstand tegen HIV/Aids, malaria en andere ziekten (MDG 6); afname van de druk op het milieu (MDG 7); grotere deelname aan handel en economische ontwikkeling MDG 8.



---- --