Ingezonden persbericht


Persbericht

Internationaal Soja Congres in de V.S. - Soja verlaagt het cholesterolgehalte

Breda, 21 december 2005. Eén op de drie Nederlanders heeft een te hoog cholesterolgehalte. Tijdens een internationaal soja-congres in de Verenigde Staten liet de Amerikaanse professor Anderson zien dat soja het cholesterolgehalte kan verlagen.

De belangstelling naar de gezondheidseffecten van soja is groot. Dat bleek tijdens het congres dat van 29 oktober tot en met 2 november in Chicago werd gehouden. Meer dan 50 gerenommeerde wetenschappers presenteerden recente onderzoeken waarin de effecten van soja bekeken zijn. Er was veel aandacht voor de meta-analyse van prof. Anderson. Anderson nam 55 onderzoeken naar het cholesterolverlagende effect van soja onder de loep. Al deze studies werden gepubliceerd na 1995. Uit zijn meta-analyse blijkt dat door sojaconsumptie het slechte LDL-cholesterol gemiddeld met 4,5% daalt. Het goede HDL-cholesterol stijgt gemiddeld met 3%.

Opvallend is dat de cholesteroldaling vooral optreedt wanneer soja in de vorm van sojamelk of tofu wordt genuttigd. Bij soja verwerkt in bijvoorbeeld koekjes of gebak, is de daling veel minder duidelijk. Het cholesterolverlagende effect van soja wordt ook groter als men de consumptie over minstens twee porties per dag verdeelt.

Tien jaar geleden voerde professor Anderson een soortgelijke meta-analyse uit, met eenzelfde positieve uitkomst voor soja. Destijds leidde dat onderzoek in Amerika tot het toestaan van een gezondheidsclaim op sojaproducten. Deze claim stelt dat de consumptie van soja-eiwit het cholesterolgehalte actief kan laten dalen. In 1999 keurde de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) deze claim (1) goed. Ook in Groot-Brittannië is deze claim (2) inmiddels toegestaan.

2006, een interessant jaar
Kathelijne Bottema, diëtiste van het Science & Nutrition Department van Alpro Soja Nederland, verwacht in 2006 veel interessante publicaties over soja: "Er zijn in Chicago maar liefst 50 nog niet gepubliceerde studies over soja gepresenteerd. Sommige studies bevestigden de reeds bekende positieve effecten van soja, zoals op het cholesterolgehalte. Maar er kwamen ook veel nieuwe effecten van soja aan bod, bijvoorbeeld op de hersenfunctie. Ik wacht dus met spanning de wetenschappelijke publicaties hierover af."

Het zesde Internationale Soja Symposium werd gehouden in Chicago van 29 oktober tot en met 2 november 2005. Meer informatie over het symposium is te vinden op www.aocs.org/meetings/soy

Over ALPRO
Alpro is Europees marktleider van een gezond assortiment aan sojaproducten, zoals sojadrinks, desserts, plantaardige room, soja-yoghurt (Yofu) en margarines op sojabasis. Alpro is onderdeel van de Vandemoortele groep, één van de grootste Belgische voedingsproducenten. Meer informatie over soja, gezondheid en de producten van Alpro vindt u op www.alprosoja.nl

(Einde persbericht)

* * *

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met: ALPRO Soja Nederland BV, Kathelijne Bottema, diëtiste tel. 076-5967076, e-mail: kathelijne.bottema@alpro.be


* * *

1) Voor meer informatie zie www.fda.com

2) Voor meer informatie zie www.jhci.co.uk