Provincie Groningen

Besluitenlijst Provinciale Staten 21 december 2005 21 december 2005

Provinciale Staten hebben vandaag afscheid genomen van Statenlid Jakob Roggema van de ChristenUnie. De door Roggema gestelde eindstreep was bereikt. "Het ontslag nemen als volksvertegenwoordiger is niet de gemakkelijkste keuze, maar gezien eerder gemaakte afwegingen is het nu een feit", aldus Roggema.
De Staten hebben vandaag onder meer ingestemd met de instelling van één Kunstraad voor stad en de provincie en met de integrale bijstelling. Ook hebben de Staten besloten vanaf 2007 te werken met vier Statencommissies in plaats van de huidige zes en zal het Presidium bestaan uit de fractievoorzitters uit de Staten. De door de SP ingediende motie om geen 'stemvensters' in te voeren is aangenomen. De fractie van de VVD stemde tegen.


1. Provinciale Staten stemmen in met Stichting Groninger Kunstraad Provinciale Staten hebben besloten dat er vanaf 1 januari 2006 één Kunstraad voor de stad en provincie komt. Provinciale Staten hebben de herziene adviesstructuurnota 'Van Vorm tot Inhoud, de Groninger Kunstraad' vastgesteld. De Kunstraad is een stichting en adviseert over het cultuurbeleid van de stad en provincie en zal zelf initiatieven ontwikkelen en opdrachten verstrekken, binnen de doelstellingen die de provincie en de gemeente Groningen voor het cultuurbeleid hebben geformuleerd.
Het college van Gedeputeerde Staten (GS) kan achteraf nog wel reageren op deze besluiten.

Nauwlettend volgen
De Staten hebben aangegeven de voortgang van de Kunstraad nauwlettend te volgen. Daarnaast willen de Staten de visie van de Kunstraad, het projectprogramma, bespreken.

Budget
Het volledige budget van de Kunstraad is EUR 798.500,--. Het college van Gedeputeerde Staten is gemachtigd om alle incidentele subsidies, totaal EUR 290.000,-- per jaar, toe te kennen aan de Kunstraad. Voor dit bedrag geldt een subsidieplafond.
De verdeling van dit Kunstenbudget is als volgt:
* EUR 100.000,-- voor het budget Incidentele activiteiten;
* EUR 100.000,-- voor het budget Versterken Productiefunctie;
* EUR 50.000,-- opdrachtendeel Versterken Productiefunctie;
* EUR 40.000,-- overhead/vacatiegelden.

Het provinciale budget Incidentele Activiteiten en het gemeentelijk budget Incidentele Activiteiten worden samengevoegd.

De Kunstraad
De Kunstraad zorgt onder meer voor snellere en meer eenvoudige afhandeling van subsidieverzoeken. Daarnaast leidt de Kunstraad tot hechtere samenwerking en afstemming van het gemeentelijke en provinciale cultuurbeleid op het gebied van de incidentele subsidiëring, doordat de uitvoering in één organisatie is ondergebracht.
De Kunstraad heeft meer taken dan de 'oude' adviescommissies GAC en PABK en krijgt voor de uitvoering van taken beschikking over verschillende budgetten.


2. Integrale bijstelling vastgesteld
Provinciale Staten hebben het besluit tot 7e wijziging van de provinciale Begroting 2005 en de 1e en 2e wijziging van de Begroting 2006 vastgesteld.

Ontwikkeling begrotingsbeeld 2005
De Integrale Bijstelling 2005 geeft een beeld van de ontwikkeling van de provinciale financiën in 2005. Hierbij is zowel naar de gevolgen van de externe ontwikkelingen gekeken als naar de gevolgen van beslissingen door de provincie. Het beslag op de algemene middelen is met EUR 386.500,-- toegenomen. De toename van het beslag op de algemene middelen t.o.v. de Voorjaarsnota 2005 is fors, maar slechts deels structureel.
Dit beslag wordt verrekend met een bedrag van EUR 471.400,-- dat vrijvalt binnen de post werkelijk onvoorziene uitgaven. Het voordelig saldo (EUR 84.900,--) wordt ten gunste van de beschikbare begrotingsruimte gebracht.
Voor 2005 resteert een begrotingsruimte van circa EUR 1.402.500,--

De verslechtering van het begrotingsbeeld 2005 komt onder andere door hogere materiële apparaatskosten, iets hogere kapitaallasten, een lagere uitkering uit het Provinciefonds en een verhoging van het personeelskostenbudget. Daar staan tegenover meevallers in de opbrengst van de opcentenheffing motorrijtuigenbelasting en de wijziging van de toerekening van apparaatskosten.

Actualisering investeringsbeleid 2005:

Verbouw MK12
Door ontwikkelingen in de verbouw van het oude provinciehuis, Martinikerkhof 12,
is EUR 310.00,-- aan meerkosten ontstaan.
Door vertraging bij de vergunningverlening en aanpassing van de plannen is de bouwtijd aanzienlijk langer geworden dan voorzien, met als gevolg extra claims van aannemers. De oorspronkelijke plannen voor de draagconstructie van de glazen kap en de hemelwaterafvoer moet worden aangepast, wat leidt tot meerkosten. Verder zijn de adviseurskosten hoger dan voorzien, als gevolg van de verschillende aanpassingen en het inhuren van extra adviseurs voor o.a. brandbeveiliging. Ten slotte is op indicatie van Monumentenzorg en de gemeente Groningen gekozen voor een duurdere leisoort dan voorzien. Voor deze leisoort ontvangt de provincie een subsidie van EUR 60.000,-- waardoor de meerkosten op EUR 250.000,-- uitkomen.

Dekking van de meerkosten
EUR 85.000,-- van de meerkosten is onbeïnvloedbaar. Het gaat om de kosten die voortvloeien uit de afgekeurde dakconstructie (EUR 40.000,--) en de extra advieskosten daarbij (EUR 45.000,--). De dekking van deze kosten komt ten laste van de algemene middelen. Het beïnvloedbare deel van de meerkosten (EUR 165.000,--) worden budgettair-neutraal opgevangen door een taakstellend beroep te doen op de apparaatskosten 2006 of verspreid over de jaarschijven 2006 en 2007 van het budget apparaatskosten.

* GroenLinks, de SP en de Partij voor het Noorden hebben op dit punt aantekening gevraagd.

Voorbereidingskosten huisvestingsproject provinciehuis Voor de verdere planontwikkeling van het huisvestingsproject provinciehuis St. Jansstraat 4 stellen de Staten een voorbereidingskrediet van EUR 340.000,-- beschikbaar.
* GroenLinks, de SP en de Partij voor het Noorden hebben op dit punt aantekening gevraagd.


3. Provinciale Staten versterken dualisering Als gevolg van de evaluatie van het dualisme hebben de Staten vandaag besloten in te stemmen met een aantal belangrijke wijzigingen. Provinciale Staten hebben onder meer besloten:

* per 1 januari 2006 de Rekeningcommissie en de commissie Bestuur en Financiën op te heffen en de taken van deze commissie onder te brengen bij een nieuwe Statencommissie Bestuur en Financiën;
* het Presidium te laten bestaan uit de fractievoorzitters van de acht Statenfracties i.p.v. uit de commissievoorzitters (aangevuld met de fractievoorzitters van niet vertegenwoordigde fracties);
* onderzoek uit te voeren naar de wenselijkheid van een centrale ingang voor burgers tot Statenactiviteiten;
* met ingang van de nieuwe bestuursperiode (2007) te experimenteren met interruptiemicrofoons, om de debatten te verlevendigen;
* met ingang van de nieuwe bestuursperiode de Statencommissies Landschap, Water & Milieu en Omgevingsbeleid & Wonen op te heffen en een nieuwe commissie Omgeving & Milieu in te stellen, waardoor er vier Statencommissies blijven bestaan, in plaats van de huidige zes commissies;

* met ingang van de nieuwe bestuursperiode de commissievergaderingen binnen een termijn van twee weken te houden, waarbij twee commissies op woensdag 9.00 uur en twee commissies om 17.00 uur beginnen.

De VVD en GroenLinks hebben aantekening gevraagd tegen het besluit om het Presidium te laten bestaan uit de fractievoorzitters.

Motie
De door de SP ingediende motie, waarin de Staten worden verzocht om geen 'stemvensters' in te voeren, is aangenomen. De VVD stemde tegen. Stemvensters
Stemvensters zijn vaste momenten tijdens de Statenvergadering waarop gestemd wordt. Hiermee werd beoogd Statenleden die geen woordvoerder zijn op een bepaald onderwerp, de mogelijkheid te geven andere politieke werkzaamheden te verrichten buiten de Statenzaal.


4. Leden Provinciale Commissie Water en Milieu benoemd Provinciale Staten hebben besloten per 12 maart 2005 de volgende personen te benoemen tot lid van de Provinciale Commissie Water en Milieu:

* de heer F. Bosman, deskundige natuur, milieu en landschap;
* de heer D. Strijker, deskundige landbouw;
* de heer A. Vogd, deskundige bedrijfsleven en
* de heer P. Huygen, Rijksuniversiteit Groningen.

Provinciale Staten hebben besloten de heer P. Pellenbarg te benoemen tot plaatsvervangend lid van de heer P. Huygen.

Als opvolger van de Provinciale Omgevingscommissie Groningen (POG) is eerder dit jaar de Provinciale Commissie Water en Milieu (PCWM) ingesteld. De POG moest worden opgeheven, omdat door de invoering van het dualisme leden van Gedeputeerde Staten geen lid mogen zijn van een commissie die door Provinciale Staten is ingesteld.


5. Extra provinciale middelen voor de Vereniging Kleine Groninger Dorpen (VKDG) en de Vereniging Groninger Dorpshuizen (VGD)

Provinciale Staten hebben besloten:

* EUR 80.000,-- per jaar beschikbaar te stellen aan de gefuseerde VKDG en VGD voor de jaren 2006, 2007 en 2008 (zoals opgenomen in de provinciale begroting), met toepassing op 2007 en 2008 jaarlijks vast te stellen accres en eventueel door GS nader vast te stellen voorwaarden;

* bovenop EUR 80.000,-- uit de provinciale begroting voor de VKDG beschikbaar te stellen:

- in 2006 EUR 35.000,-- extra uit de algemene middelen en in 2007 EUR 40.000,-- extra uit de algemene middelen voor de gefuseerde VKDG en VGD.

- per 1 januari 2008 EUR 43.000,-- extra uit de algemene middelen voor de gefuseerde VKDG en VGD.

* in te stemmen met het overhevelen van de middelen van de CMO-dorpshuisconsulent (EUR 89.500,-- salariskosten en overhead) plus EUR 17.500,-- (activiteitenmiddelen) van het CMO naar de gefuseerde VKDG en VGD.

Provinciale Staten hebben op 5 oktober dit jaar een motie aangenomen, waarin het college is gevraagd om met de fuserende verenigingen op korte termijn overleg te voeren over hoe de provincie de verenigingen per 1 januari 2006 voldoende steun kan bieden om invulling te geven aan hun beleidsplan. Mede door dit overleg is besloten om aan de nieuwe gefuseerde organisatie van VKDG en VGD in de periode van 2006-2008 extra provinciale middelen toe te kennen.

Achtergrond
De VKDG en de VGD zijn van plan om per 1 januari 2006 te fuseren. Beide organisaties hebben grote overeenkomsten in doelstellingen en achterban. De verenigingen hebben een gezamenlijk beleidsplan 2006-2008 opgesteld, waarin de nieuwe vereniging zich op hoofdlijnen op de leefbaarheid van het platteland, ondersteuning van vrijwilligersorganisaties en belangenbehartiging profileert. De provincie vindt de fusie een goede ontwikkeling, omdat de verenigingen samen hun activiteiten meer adequaat kunnen uitoefenen.


6. Wijziging Financiële Verordening
Provinciale Staten hebben besloten de Financiële Verordening van de provincie Groningen te wijzigen. De Staten hebben een grenswaarde van EUR 100.000,-- voor investeringen ingesteld om het huidige afschrijvingsbeleid te kunnen voortzetten. Hierdoor worden investeringen in materiële vaste activa met een economisch nut (verhandelbaar in de markt, zoals auto's of pc's) van EUR 100.000,-- en meer geactiveerd. Investeringen lager dan dit bedrag worden niet geactiveerd. Als de provincie geen grensbedrag vaststelt, dan moet elke PC of auto worden geactiveerd en worden afgeschreven in een bepaald aantal jaren. Dit laatste wil de provincie niet.


7. Aanpassing Verordeningen i.v.m. hardheidsclausules Provinciale Staten zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van de opdracht om de Jaarrekening te controleren. De Staten stellen ook de kaders vast waarbinnen de accountant de toets moet uitvoeren. Deze zijn vastgelegd in een controleprotocol en gaan onder meer over de invulling van drie criteria: het begrotingscriterium, het M(isbruik) & O(neigenlijk) gebruik criterium en het voorwaardencriterium. Gezien de kaders van het voorwaardencriterium moet de provincie in voldoende mate hardheidsclausules in de verordeningen (interne regelgeving) opnemen. Dit is nodig voor de beoordeling en om te voorkomen dat de provincie verstrikt raakt in te stringente regelgeving. De provincie heeft onlangs beoordeeld of er genoeg gebruik is gemaakt van de hardheidsclausules.
Provinciale Staten hebben in dit kader besloten twee verordeningen aan te passen, met het oog op de financiële rechtmatigheidstoets: de subsidieverordening bodemsanering bedrijfsterreinen provincie Groningen en de Bijdrageverordening primaire waterkeringen in de provincie Groningen.


8. Kaders M(isbruik) & O(neigenlijk) gebruik criterium vastgesteld Provinciale Staten zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van de opdracht om de Jaarrekening te controleren. Naast de controle op getrouwheid (betrouwbaarheid/
nauwkeurigheid) moet de accountant per 2004 ook de rechtmatigheid controleren. Dit is een aanvulling op de getrouwheidscontrole. Het uitgangspunt hierbij is dat de accountant alleen de financiële rechtmatigheid toetst.
Deze aanvulling bestaat uit het toetsen op drie nieuwe criteria, waaronder het M(isbruik) & O(neigenlijk) gebruik criterium. De kaders van dit criterium zijn nader uitgewerkt en vastgesteld.

Provinciale Staten hebben vastgesteld:

* dat de verordeningen de grondslag vormen voor de toetsing van het beleid terzake van misbruik en oneigenlijk gebruik in het kader van de rechtmatigheidstoets;

* de door Gedeputeerde Staten uit te voeren beleidsmaatregelen ten behoeve van de voorkoming en bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik.
Provinciale Staten hebben ingestemd:

* met het afleggen van verantwoording door Gedeputeerde Staten over de opzet, uitvoering en resultaten van het beleid ten aanzien van misbruik en oneigenlijk gebruik in de Jaarrekening.

30 december 2005