Provincie Groningen

evaluatie dualisme Vermindering Statencommissies als gevolg van evaluatie dualisme 21 december 2005

De evaluatie van het provinciale dualisme door de Groninger Staten leidt tot een aantal wijzigingen. Een van deze wijzigingen is dat het aantal Statencommissies in 2007 wordt teruggebracht van zes naar vier. Per 1 januari 2006 worden de Rekeningcommissie en de huidige commissie Bestuur en Financiën opgeheven en stellen de Staten een nieuwe commissie Bestuur en Financiën in. Per 2007 worden de commissies Omgevingsbeleid & Wonen en Landschap, Water & Milieu opgeheven en komt er een nieuwe commissie Omgeving & Milieu.

Evaluatie
Sinds 2004 werken de fractievoorzitters uit Provinciale Staten aan de evaluatie van het dualisme bij de Provincie Groningen, dat sinds maart 2003 bestaat. Na twee jaar is gekeken wat de voortgang van het dualisme is, wat de gevolgen zijn en of er wijzigingen nodig zijn.

Minder Statencommissies
Met ingang van de nieuwe bestuursperiode (2007) gaan de Staten terug van zes naar vier Statencommissies. Er komen drie beleidscommissies: Welzijn, Cultuur & Sociaal beleid, Economie & Mobiliteit en een nieuwe commissie Omgeving & Milieu. De huidige commissies Landschap, Water & Milieu en Omgevingsbeleid & Wonen worden opgeheven. Daarnaast bestaat er per 1 januari 2006 de nieuwe commissie Bestuur en Financiën. De Rekeningcommissie en de huidige commissie Bestuur en Financiën worden opgeheven.

Andere vergadercyclus
In 2007 vergaderen de Statencommissies verspreid over twee weken, waarbij 's ochtends om 9.00 uur en 's middags om 17.00 uur vergaderingen plaatsvinden. Deze indeling biedt de commissies de mogelijkheid om 's middags activiteiten te ondernemen, zoals werkbezoeken.
Daardoor vallen de verschillende activiteiten niet samen, waardoor de kleinere fracties aan alle activiteiten kunnen deelnemen.

Nieuwe initiatieven
Ook heeft de evaluatie aanleiding gegeven tot nieuwe initiatieven. De Staten gaan meer werken met andere methoden en vormen van (interactieve) bijeenkomsten, zoals ronde tafelgesprekken. Ook wordt een experiment uitgevoerd met het gebruik van interruptiemicrofoons, om het debat in de Staten te verlevendigen. De Staten geven deze nieuwe initiatieven in 2006 en 2007 vorm.

30 december 2005