Gemeente Alphen aan den Rijn


Start bouw Scala College en sporthallen in Nieuwe Sloot

Op 21 december is de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van het Scala College en twee grote sporthallen. De nieuwbouw komt op een eiland in het gebied Nieuwe Sloot. De sporthallen komen langs de President Kennedylaan te staan en de school langs de Planetensingel. Het complex wordt hoogwaardig en milieubewust gebouwd. De oplevering wordt verwacht in mei 2007, zodat de eerste leerlingen en sportclubs in augustus of september hun nieuwe klaslokalen en sportzalen kunnen gaan gebruiken.

In het schoolgedeelte worden 37 lokalen en enkele nevenruimtes gebouwd, onder andere voor de administratie en de directie van het Scala College. In dit gebouw gaan de leerlingen van de onderbouw hun lessen volgen. De school aan het Burgemeester Visserpark wordt dan met ingang van het schooljaar 2007-2008 niet langer meer gebruikt. De bovenbouwleerlingen blijven gehuisvest in het gebouw aan de Diamantstraat (vmbo en havo) en de Sacharovlaan (vwo).

De sporthallen bestaan uit zes zalen, die overdag voornamelijk door de school worden gebruikt. Omdat het Scala College een LOOT-school is, kunnen (potentiele) topsporters zo hun opleiding en sport op een goede manier combineren. Bij de sporthallen krijgt het Scala College een eigen fitnessruimte, die zowel door LOOT-leerlingen als tijdens de lessen lichamelijke opvoeding gebruikt zal worden.

De sporthallen, die geschikt zijn voor grote sportevenementen, kunnen 's avonds en in het weekend gebruikt worden door de Alphense sportverenigingen. Hiermee wordt het tekort aan sportaccommodaties in Alphen aan den Rijn voor een groot deel opgelost.

Het complex is ontworpen door Elianne Reijers van Bos en Partners Architectenbureau en wordt gebouwd door Vink Bouw. Bijzonder aan het complex is dat de parkeerplaatsen onder de sporthal worden aangelegd. Daarnaast wordt de energievoorziening gerealiseerd met gebruik van een warmte-/koude-opslag in de bodem. Per jaar wordt hiermee circa 50.000 kg CO2 bespaard ten opzichte van een conventionele installatie. Bijkomend voordeel is dat er (bijna gratis) koeling beschikbaar komt voor het gehele complex. En de sporthal kan eenvoudig worden voorzien van vloerverwarming.