Erasmus Universiteit Rotterdam

Vrolijke feestdagen voor EUR-vorsers

Veni en Vici-toekenningen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vier jonge, pas gepromoveerde wetenschappers - Bernadette van den Hoogen, Tanja Nikolic, Björn Schumacher en Hermelijn Smits (allen Erasmus MC) en Tom van Ourti (Faculteit der Economische Wetenschappen)
- een zogeheten Veni-subsidie toegekend. Twee excellente wetenschappers, Dies Meijer en Wiro Niessen (Erasmus MC), kregen een Vici-subsidie toegekend.

Elke Veni-onderzoeker krijgt in totaal maximaal 200.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper drie jaar lang onderzoek doen en ideeën ontwikkelen. Voor alle 27 landelijke Vici-laureaten is in totaal maximaal 1.250.000 euro uitgetrokken. Hiermee moeten zij in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

De Vici-subsidie is bestemd voor excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. De wetenschappers behoren tot de top van hun onderzoeksveld. Daarnaast hebben ze bewezen dat ze als coach voor jonge onderzoekers kunnen optreden.

NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt ruim dertig procent bij. Alles bij elkaar gaat het om circa 19 miljoen euro. De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Over de Veni-onderzoeken:

Hoe een 'nieuw' luchtwegvirus het afweersysteem ontwijkt

Dr. B.G. (Bernadette) van den Hoogen (1967) Erasmus MC â Virologie

De onderzoekster heeft een virus ontdekt dat ernstige luchtweginfecties veroorzaakt. Dit virus mist de genen die andere luchtwegvirussen gebruiken om het afweersysteem van de gastheer te ontwijken. De strategie die hiervoor door het 'nieuwe' virus gebruikt wordt, zal worden ontrafeld.

Moleculair spel van het leven

Dr. T. (Tanja) Nikolic (1973), Erasmus MC â Pulmonary Medicine

Dendritische cellen zijn bestuurders van het afweersysteem. GATA-1 is een eiwit dat dendritische cellen in leven houdt en hun werking bepaalt. Dit onderzoek gaat na welke invloed de uitschakeling van GATA-1 in dendritische cellen op de werking van het afweersysteem heeft.

Inkomen, gezondheid en ongelijkheid

Dr. T.G.M. (Tom) van Ourti (1975) EUR â Toegepaste Economie

Mensen met een slechte gezondheid hebben doorgaans een laag inkomen; en een hoger inkomen lijdt meestal tot een betere gezondheid. Deze studie onderzoekt het verband tussen inkomen en gezondheid, en wat hiervan de consequenties zijn voor de meting van inkomens- en gezondheidsongelijkheid. Verder wordt ingegaan op het verband tussen inkomen en zorgconsumptie.

Veroudering en kanker

Dr. B (Björn) Schumacher (1975), Erasmus MC â Genetica.

Beschadigingen aan ons genetisch materiaal veroorzaken niet alleen kanker, maar spelen ook een rol bij veroudering. De onderzoekers willen de rol van DNA-beschadigingen in het ontstaan van ouderdomsziekten ophelderen en preventieve therapieën ontwikkelen om gezond ouder te worden.

Wormen in de strijd tegen astma

Dr. H.H. (Hermelijn) Smits (1971), LUMC â Parasitologie & Erasmus MC â Longziekten

Wormen kunnen jarenlang in de mens overleven, omdat ze het afweersysteem weten te misleiden. Tegelijkertijd veranderen wormen ook overdreven ontstekingsreacties gericht tegen andere stoffen, zoals allergenen. De onderzoekers gaan in een proefdiermodel uitzoeken hoe wormen de ontwikkeling van allergisch astma onderdrukken.

Vivi-laureaten:

Het werkt op je zenuwen

Dr. ir. D.N. (Dies) Meijer (1958), Erasmus MC â Genetica

Zonder de isolerende myeline-laag rondom zenuwuitlopers hapert de informatie-uitwisseling tussen brein en lichaam. Myeline in perifere zenuwen wordt gemaakt door Schwann-cellen. De onderzoekers analyseren hoe Schwann-cellen myeline maken en waarom dat soms fout gaat.

Hart- en Vaatziekten onder de loep

Prof. dr. W.J. (Wiro) Niessen (1969), Erasmus MC â Radiologie/Medische Informatica & TUD â Technische Natuurkunde

Hart- en vaatziekten vinden hun oorsprong veelal in de vaatwand. Moderne afbeeldingstechnieken kunnen de vaatwand steeds beter in beeld brengen. In het onderzoek worden deze beelden gebruikt om de diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten te verbeteren.