Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging


21-12-2005

Mogelijk tekort verpleegkundigen en verzorgenden

Van een landelijk tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden, zoals in de periode tussen 1999 en 2002, is op dit moment geen sprake meer. Vermoedelijk blijft dit zo op de korte termijn. Vanaf 2007 zijn de eerste knelpunten in met name de zorg voor ouderen te verwachten. Dat komt doordat een steeds groter aantal mensen een beroep doet op de gezondheidszorg en doordat de zorgvraag complexer wordt.

Toename aantal verpleegkundigen en verzorgenden Het aantal verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland is in de afgelopen 10 jaar gegroeid met gemiddeld 3% per jaar. In 2004 waren er ongeveer 152.900 verpleegkundigen en 245.700 verzorgenden, helpenden en assisterenden. Het vertrek uit het beroep en het ziekteverzuim zijn in 2004 verder gedaald. Men blijft ook langer bij dezelfde werkgever in dienst.

Is de toename voldoende?
Het feit dat zorginstellingen de personeelsformatie kunnen invullen, zegt niet dat deze voldoende is om in de zorgvraag te voorzien. Met name in de verpleeghuiszorg lijkt sprake te zijn van een vergroting van het aantal zorgvragers per zorgverlener en van het inzetten van minder gekwalificeerd personeel. Dit blijkt uit Verpleeghuizen garanderen minimale zorg niet (zie ook de bijlagen), een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg uit 2004.
Beschikbare cijfers van Prismant over de ontwikkelingen in de personeelssamenstelling tonen dit echter niet aan.

De overheid heeft in 2005 convenanten afgesloten met de koepelorganisaties in de zorg, om met dezelfde middelen meer mensen te helpen. Als er met minder mensen meer zorg geleverd moet worden, is de vraag hoe toch een kwalitatief hoogstaande zorg geboden kan worden.

Knelpunten op langere termijn
De scenario's over de arbeidsmarkt op langere termijn zijn verschillend. Nu werkt 13% (11% in FTE's) van de Nederlandse beroepsbevolking in de gezondheidszorg. De werkgelegenheid in de gezondheidszorg neemt in 2040 toe tot tussen de 16,4% en 18,5% (in FTE's). Het is de vraag of het lukt om zoveel mensen voor de zorg te krijgen.

Meer feiten & cijfers
Sinds 1997 presenteert het LEVV jaarlijks kerngegevens over de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen. De feiten en cijfers van dit jaar zijn digitaal beschikbaar. U kunt ze gratis downloaden.

De kerngegevens zijn in opdracht van het LEVV in kaart gebracht door onderzoeksbureau Prismant.

naar het persbericht (pdf / 39 kB)
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Paul Poortvliet
Programmaleider LEVV
T 0618077213
E p.poortvliet@levv.nl
W www.levv.nl