Deltion College


Willem Kolff Alliantie voor kwalitatieve ontwikkeling zorg en opleidingen

ROC Deltion College Zwolle, VU-Windesheim Zwolle en de Isala klinieken hebben op woensdag 21 december een verklaring ondertekend om te onderzoeken hoe er op korte en lange termijn samengewerkt kan worden. Het gaat dan om samenwerking op het gebied van opleidingen en onderwijs en onderzoek en dienstverlening in de gezondheidszorg. De samenwerking krijgt de naam `Willem Kolff Alliantie'.

Krachten bundelen

De reden voor de drie instellingen om de samenwerking een impuls te geven is dat de vraag naar professionele gezondheidszorg de komende jaren steeds verder zal toenemen, ondermeer door de vergrijzing. Deze ontwikkeling maakt het noodzakelijk dat de samenwerking tussen diverse zorgaanbieders, zorgafnemers (patiënten), zorgverzekeraars, zorgopleidingen en overheid beter op elkaar wordt afgestemd. Dit moet gebeuren op basis van een stevige wetenschappelijke en ervaringsdeskundige basis. Daarom hebben Deltion, VU-Windesheim en de Isala klinieken hun krachten gebundeld om gebruik te maken van elkaars ervaring op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Zo hoopt men de vraagstukken op het gebied van zorg en organisatie in de zorg voor de regio Zwolle de komende decennia te beantwoorden. De samenwerking zorgt tevens voor een goede doorstroom van verzorgend personeel op MBO, HBO en universitair niveau.

Masterplan

De ondertekening van de overeenkomst luidt een periode in waarin de mogelijkheden tot samenwerking nader onderzocht worden. Dit moet uiteindelijk resulteren in een masterplan dat halverwege 2006 klaar moet zijn.

Willem Kolff

Willem Kolff is een innovator in de gezondheidszorg die nog steeds op
94-jarige leeftijd aan verbeteringen van kunstorganen werkt. Kolff is uitvinder van de kunstnier en bracht de eerste hartlongmachine op de markt. Hij benadert de medische wetenschap op een praktische manier, bezien vanuit de patiënt. De manier waarop hij vooruitloopt op ontwikkelingen in de gezondheidszorg en de maatschappij dient als inspiratie voor de samenwerking tussen Deltion, VU-Windesheim en de Isala klinieken. Kolff werd vorig jaar uitgeroepen tot belangrijkste inwoner van Overijssel aller tijden. De naam "Willem Kolff alliantie" is gekozen in overleg met de Willem Kolff Stichting in Kampen. Deze stichting bepaalt in opdracht van professor Kolff aan welke initiatieven de naam van de arts verbonden mag worden

Datum: 22-12-2005

---