Gemeente Apeldoorn

Wachttijdteller voor automobilist op kruispunt Edisonlaan - Laan van Zevenhuizen - Kanaal Noord

Op 21 december 2005 neemt de gemeente Apeldoorn op het kruispunt Edisonlaan - Laan van Zevenhuizen Kanaal Noord twee zogenaamde wachttijdtellers voor het autoverkeer in gebruik. De tellers zijn bedoeld voor het recht doorgaand autoverkeer op de ringweg en geven de tijd aan hoe lang het verkeerslicht op rood blijft staan.

Boven de weg is tussen de verkeerslichten een dynamisch display aangebracht die aangeeft hoe lang het verkeerslicht voor de automobilist op rood blijft staan. Wachttijdindicatoren bij verkeerslichten worden in Nederland al vaker toegepast bij voetgangers en fietsers. Meestal geeft een aantal brandende lampjes (in de vorm van een cirkel of in de vorm van een streep) of een getal aan hoe lang men moet wachten.

Bij gebruik van dergelijke systemen is vaak sprake van een zogenaamde starre verkeerslichtenregeling. Een regeling waarbij de tijden van het groene en rode verkeerslicht altijd vast staan. De wachttijden van de teller op het kruispunt Edisonlaan Laan van Zevenhuizen Kanaal Noord zijn echter beïnvloedbaar. Zo zal het getal op de wachttijdteller onder bepaalde omstandigheden niet veranderen. Bijvoorbeeld als aan een bus of een voertuig van de ambulancezorg, huisartsenpost of brandweer prioriteit wordt verleend. Het overige verkeer op de kruising zal dan langer moeten wachten.
Ook kan het voorkomen, dat het getal op de teller sneller afloopt, omdat er weinig verkeersaanbod is op de weg Kanaal Noord. In dat geval zal het verkeerslicht eerder op groen springen.

Met de introductie van een wachttijdteller voor het autoverkeer in een flexibele regeling (waarbij de lengte van de tijden van de verkeerslichten voor de automobilist elke keer anders kunnen zijn) heeft Apeldoorn een primeur. Afhankelijk van de resultaten en de reacties op de wachttijdteller zal de gemeente overwegen meerdere aan te schaffen.

Voor het laatst bijgewerkt op: 20-dec-2005 11:01