Gemeente Breda

College zet extra in op aanpak voortijdig schoolverlaten

Het aantal jongeren dat zonder startkwalificatie van school gaat, moet jaarlijks met 10% verminderen. Burgemeester en wethouders van Breda willen dat bereiken door de structurele inzet van extra leerplichtambtenaren, voortzetting van het werk van de drie trajectbegeleiders van TransiT en continuering van het schoolmaatschappelijk werk op de meeste scholen voor voortgezet onderwijs.

Het zijn enkele middelen die de gemeente inzet om schooluitval te voorkomen en jongeren te stimuleren een startkwalificatie te halen.

Bijna 2.800 jongeren (van de 18.000 tussen 14 en 23 jaar) hebben nog geen startkwalificatie. Dat blijkt uit de nulmeting (peildatum 1 oktober 2004) die de gemeente gehouden heeft. Een startkwalificatie is een VWO/HAVO-diploma of een diploma op MBO-2 niveau.

Maatschappelijke taak

De structurele uitbreiding van de leerplichtambtenaren komt neer op twee extra formatieplaatsen. Zij hebben niet alleen als taak de Wet op de Leerplicht uit te voeren, maar zijn ook belangrijke schakels in de zorgnetwerken rond de scholen. Daarmee hebben ze vooral ook een maatschappelijke taak.

De gemeente investeert op meer manieren om uitval in het onderwijs te voorkomen.

Zo wordt de bijdrage aan Kompas, voorziening voor jongeren met motivatieproblemen, gehandhaafd. Deze stedelijke voorziening en onderdeel van Scholengemeenschap Breda biedt jaarlijks ongeveer 50 jongeren de kans, ondanks hun moeilijkheden in het reguliere voortgezet onderwijs, toch klaargestoomd te worden voor een opleiding op het MBO.

Het schoolmaatschappelijk werk is al jaren een preventief instrument om leerlingen met gedragsproblemen en/of sociaal emotionele problemen zo snel mogelijk die hulp te bieden die ze nodig hebben.

Verder zijn er speciale trajecten van Sociale Zaken en jongerenloket Flits en worden op dagcentrum De Koers van de Zuidwester ook dit jaar drie plaatsen ingekocht voor jongeren die tijdelijk niet terecht kunnen in het reguliere onderwijs.

Ook stelt het college geld beschikbaar voor de verlenging van het project mentorschap' in het voortgezet onderwijs. Het mentorproject wordt uitgevoerd door organisatie Palet in opdracht van de gemeente. Het is dit schooljaar gestart op de Bredase scholen Prisma van Cooth en Markenhage en helpt jongeren en hun ouders hun betrokkenheid bij het onderwijs te vergroten.

Het college besteedt in 2006 576.484 aan de bestrijding van voortijdig schoolverlaten en heeft daar afspraken met ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over gemaakt.

Breda, 21 december 2005