Gemeente Breda

Zorg op centrale plekken in de wijk

Zorgorganisaties als verzorgings- en verpleegtehuizen, huisartsen, consultatiebureaus en fysiotherapeuten zouden zich in de toekomst op centrale plekken in de wijk moeten vestigen.

De gemeente Breda en het Zorgkantoor zijn het eens geworden over de 19 centrale gebieden in Breda waar zorgvoorzieningen zich moeten gaan vestigen. Op deze manier zet Breda weer een belangrijke stap in het geschikter maken van wijken voor iedereen: jong en oud, gezonde mensen en mensen met een beperking.

De centra van Teteringen, Prinsenbeek, Bavel en Ulvenhout zijn aangewezen tot centrale zone. Ook winkelcentra en -strips De Berg, Heksenwiel en De Donk in de Haagse Beemden, Moerwijk in de Hoge Vucht, Brabantplein of Bisschopshoeve, Princenhage en Mgr. Nolensplein worden centrale zones. Tot slot hebben gemeente en Zorgkantoor bepaald dat de Baliendijk (Belcrum/Doornbos-Linie), de Acaciastraat (Tuinzigt/Westerpark), de Langendijk/ Graaf Hendrik III- plein (Boeimeer) en de Ginnekenmarkt en De Burcht (Ginneken, Blauwe Kei, Overakker en IJpelaar) centrale zones worden.

Centrale zones

Deze 19 centrale gebieden, oftewel centrale zones, hebben met elkaar gemeen dat ze zijn samengesteld rondom plekken in de wijk waar al veel winkels voor dagelijkse voorzieningen zijn. Als huisartsen en andere zorgorganisaties zich hier ook vestigen, kunnen wijkbewoners, jong en oud, op loopafstand van hun diensten gebruik maken.

Hiermee spreekt de gemeente zich tot 2015 duidelijk uit over de plekken waar zorginstellingen en -voorzieningen zoals bijvoorbeeld huisartsen hun diensten het beste kunnen aanbieden in Breda. Het is de bedoeling dat er over 10 jaar in elk van deze gebieden voldoende aanbod van zorgvoorzieningen is.

Geschikt wonen voor iedereen

De gemeente bekijkt al jaren wat er moet gebeuren om Bredase wijken beter geschikt te maken voor ouderen en voor mensen met een beperking. Via het project Geschikt wonen voor iedereen overlegt de gemeente samen met woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en patiënten- en consumentenorganisaties en maken zij wijken toegankelijker.

Daarbij sluiten zij zoveel mogelijk aan op kansen en mogelijkheden in de wijk. Het uiteindelijke doel is dat wijken levensloopbestendig worden, dat wil zeggen dat zoveel mogelijk bewoners in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Ook als ze meer hulp of zorg nodig hebben.
Zo zijn er in Breda al ruim 2.000 woningen aangepast en zetten ondernemers bijvoorbeeld een boodschappentaxi in om ouderen van en naar het winkelcentrum te brengen.

Het college van burgemeester en wethouders trekt voor de uitvoering van Geschikt wonen voor iedereen in 2006 267.000 uit.

Breda, 21 december 2005