Gemeente Breda

Voortzetting welzijn Breda kost 5 miljoen extra

Het college van burgemeester en wethouders heeft vanaf 2006 5 miljoen nodig bovenop de reguliere middelen om door te gaan met het huidige niveau van zorg en welzijn.

Dat staat in de Sociale Visie Breda 2007-2010 die het college van burgemeester en wethouders de onderhandelaars voor het collegeprogramma 2006-2010 aanbiedt.

In de Sociale Visie 2007-2010 schetst de gemeente Breda op hoofdlijnen het sociaal beleid van de stad en geeft haar visie op de ontwikkelingen voor de komende raadsperiode. Om het huidige welzijnswerk in de stad te kunnen voortzetten, heeft Breda een extra bedrag van 5,2 miljoen per jaar nodig. Alleen op deze manier kan de gemeente na 2006 doorgaan met wat tot nu toe is opgebouwd op de terreinen jeugd, ouderen, allochtonen, daklozen, werklozen en gehandicapten. Komt dit bedrag in 2006 niet opnieuw beschikbaar, dan leidt dit onvermijdelijk tot pijnlijke maatregelen voor de stad. Zo valt het budget van het armoedebeleid weg, kunnen extra jongerenwerkers niet langer betaald worden en zullen voorzieningen voor gehandicapten verschralen.

Trends

De gemeente vergelijkt in haar Sociale Visie de sociale staat van Breda met landelijke rapportages en heeft ook zelf onderzoek gedaan. Kort samengevat gaat het minder goed met de burgers dan enkele jaren geleden: de economische ontwikkeling blijft achter, de werkgelegenheid is niet op het gewenste niveau, armoede neemt toe en de positie van allochtonen kan beter.

Daarnaast constateert het college enkele trends in de relatie tussen burger en overheid. De rijksoverheid gaat een groter beroep doen op zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid van de burger. Dat betekent dat mensen zich in eerste instantie zelf moeten kunnen redden. Waar dat problemen oplevert, kunnen mensen terugvallen op ondersteuning van de overheid.

Een belangrijke ontwikkeling in dit verband is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die naar verwachting in 2006 of 2007 wordt ingevoerd. Deze wet leidt tot ingrijpende wijzigingen van het bestaande stelsel van welzijn en zorg.

Breda, 21 december 2005

Zie:

Sociale visie Breda 2007-2010