Gemeente Breda

Muren van de Contregarde Holland in Breda ontdekt

Tijdens archeologisch onderzoek zijn deze week de goed bewaarde muurresten bloot gelegd van de 17de eeuwse vestingwerken op de hoek van de Delpratsingel Menno van Coehoornstraat nabij het centrum van Breda.

De restanten van de muren werden enkele weken eerder bij de sloop van het oude pand onverwachts aangetroffen. Omdat voor de toekomstige bouw van appartementen de resten verwijderd zullen worden, wordt vooraf archeologisch onderzoek uitgevoerd waarbij de muren en de gracht in kaart gebracht worden.

In 1672 werden de Nederlanden opgeschrikt door een inval van de Fransen. Om de beveiliging van de zuidgrens te verbeteren, vinden halverwege de tweede helft van de 17de eeuw grootschalige verbeteringen van de vestigingswerken rondom Breda plaats. Bij de verbeteringen wordt het zogenaamde Nieuw-Nederlands stelsel gevolgd, dat wordt toegeschreven aan Menno van Coehoorn. Hij ontwierp een aaneengesloten systeem van vestingsteden, onderwater zettingen en vele kleine schansen, sluizen en dergelijke.
De verbeteringswerken aan de vesting Breda begonnen in 1682. De definitieve vorm is na 1743 tot stand gekomen. Er werden nieuwe ravelijnen, bastions en aarden wallen aangelegd. Aan de buitenzijde van de gracht kwamen aarden wallen waar manschappen en geschut konden worden opgesteld. Rond de vesting mocht in de zogenaamde verboden kring niet worden gebouwd om het schootsveld van de vesting open te houden. Het hele systeem was er op gericht om de aanvaller op een zo groot mogelijke afstand van de vesting weg te houden.
Deze opzet behoudt de vesting tot 1870, toen men overging tot het ontmantelen van de vestingwerken waarbij ook de omvangrijke waterpartijen grotendeels gedempt werden.

De aangetroffen resten bestaan uit een meer dan 30 meter lange buitenmuur met brede steunberen die oorspronkelijk in de aarden wal verankerd was. De muur loopt schuin naar binnen toe en stond eertijds in het water van de gracht. De muur is op sommige plaatsen nog meer dan 3 meter diep en zeker twee meter breed.
Door de harde specie tussen de bakstenen, was het slopen (met de hand!) net na 1870 blijkbaar geen makkelijke klus. De muur is dan ook niet overal tot gelijke diepte gesloopt.
Dit vestingonderdeel draagt op deze plaats de naam contregarde Holland, die bestond uit een van zuidwest naar noordoost lopende wal met buitenmuur, met daarbuiten de gracht. Ze werden gebruikt als dekking tegen vijandelijk vuur dat gericht was op de achter- en naastgelegen stadswal en bastions.

Breda, 21 december 2005