Provincie Zeeland


zeeland als laboratorium voor kustverdediging

Gedeputeerde Thijs Kramer van de provincie Zeeland nodigde staatssecretaris Schultz van Haegen uit met Zeeland mee te denken en afspraken te maken over innovatieve vormen van kustverdediging gekoppeld aan te realiseren natuurprojecten langs de Westerschelde. Kramer deed dit na officiële ondertekening van vier nieuwe Scheldeverdragen door de Vlaamse en Nederlandse regering.

Pilots met innovatieve vormen van kustverdediging passen binnen het beleid van de provincie Zeeland. Met de Deltawerken is Zeeland momenteel al de etalage van Nederland op het gebied van watermanagement. Volgens het dagelijks provinciebestuur is het tijd daar nieuwe vormen van kustverdediging aan toe te voegen. Met de uitnodiging van Kramer geeft de provincie aan laboratorium te willen zijn voor kustprojecten.

Gelegenheid voor dit signaal aan het rijk was de officiële ondertekening van vier nieuwe Scheldeverdragen, op 21 december in het Statenzaalcomplex aan de Abdij in Middelburg.
Bij de officiële ondertekening waren aanwezig: de Vlaamse minister Peeters, de Nederlandse minister Peijs en staatssecretaris Schultz van Haegen. Zij zetten hun handtekening onder de volgende verdragen:
* Uitvoering Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium
* Beleid en Beheer Schelde-estuarium

* Gemeenschappelijk Nautisch Beheer in het Scheldegebied
* Ontkoppeling Loodsgeldtarieven

De provincie Zeeland is tevreden met de onderhandelingsresultaten. Ondertekening van de Scheldeverdragen biedt Zeeland kansen voor ontwikkeling op diverse vlakken. Volgens het dagelijks provinciebestuur kan Zeeland haar voordeel doen met de volgende positieve impulsen:

Zeeland is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwaardige partner in het integrale Scheldedossier. Dat krijgt nu zn beslag door nauwe betrokkenheid in zowel bestuurlijk overleg met landelijke bewindslieden als in diverse ambtelijke overlegvormen. Dit past bij de verantwoordelijkheid die de provincie op zich heeft genomen met de regierol voor de ontwikkeling van nieuwe natuur langs de Westerschelde.

Uit de regierol voor de ontwikkeling van 600 hectare estuariene natuur (voortvloeiend uit de ontwikkelingsschets) kan de provincie door koppeling met andere zaken voordelen halen:
In combinatie met het aanleggen van nieuwe estuariene natuur, kan de provincie pilots uitvoeren met vernieuwende vormen van kustverdediging. Hiermee komen natuur en veiligheid in elkaars verlengde te liggen.
Natuurontwikkeling kan gecombineerd worden met regionale ontwikkeling op verschillende manieren: natuur als aantrekkelijk element in een stedelijke woonomgeving, natuur als buffer rondom industrie of natuur als stimulans voor recreatie en toerisme. Uiteraard wordt er ook natuur aangelegd die puur is bedoeld ter versterking van de kernkwaliteiten van de Zeeuwse natuur.

Een gevoelig punt is het leveren van grond voor de aan te leggen estuariene natuur. De provincie zal zich tot het uiterste inspannen om dit op basis van vrijwilligheid te realiseren.
Op dit moment wordt onderzocht welke polders geschikt zijn voor het aanleggen van zilte, natte natuur. Het zoekgebied is in deze fase heel breed. Dat betekent dat nog geen indicatie gegeven kan worden van de polders waar de nieuwe natuur straks echt wordt aangelegd. Om dat duidelijk te krijgen is verder onderzoek nodig. Om dit traject te begeleiden, is de regiostuurgroep Natuurpakket Westerschelde ingesteld. Hiervan maken deel uit: provincie Zeeland (voorzitter), de Zeeuwse gemeenten grenzend aan de Westerschelde, de ZMF (namens de natuurorganisaties) en de ZLTO.

In de onderhandelingen met het rijk over de regierol voor het Natuurpakket heeft de provincie gunstige voorwaarden bedongen voor direct betrokken landbouwers en de sector als geheel. Waar landbouwgrond plaatsmaakt voor natuur, worden eigenaren en pachters goed gecompenseerd. En ze krijgen de kans elders, onder betere omstandigheden, verder te gaan. Daarnaast is er winst voor de landbouwsector als geheel te behalen. Voor het stimuleren van grootschalige projecten met structurele effecten is 6,5 miljoen euro beschikbaar. Datzelfde bedrag wordt geïnvesteerd in een grondruilbank.

De 600 hectare natuurontwikkeling krijgt hiermee een veel bredere uitwerking dan alleen het voldoen aan een verplichting opgelegd door Europa en de rijksoverheid.
De provincie staat een verdere, gebiedsgerichte aanpak voor ogen, een gezamenlijke aanpak van Zeeland en Vlaanderen met grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van wonen, werken, recreëren en natuurbehoud. Denk aan het gezamenlijk verder ontwikkelen van de Kanaalzone tussen Gent en Terneuzen. Wat het dagelijks provinciebestuur betreft, gaat het dan niet alleen om de nautische toegang, maar om een integrale aanpak van de hele Kanaalzone.

Naast de prominentere rol van Zeeland en behaalde resultaten gekoppeld aan het natuurpakket, is winst behaald op de gebieden veiligheid en infrastructuur.
Samenhangend beheer van de veiligheid op en rond het water is voor de inwoners van Zeeland van primair belang. Daarbij bieden de verdragen ruimte, ook letterlijk, om meer beheersmatig om te gaan met de verkeersstroom op de Westerschelde. Met als doel: ongevallen voorkomen en de risicos sterk terugdringen.
Met de verdieping komt bovendien rijksgeld (100 miljoen euro) beschikbaar voor verbreding van de Traktaat- en Sloeweg. Zo worden de havens van Vlissingen, Gent en Terneuzen ook over de weg beter ontsloten.

Met het feit dat de rivier een economische én ecologische levensader is, heeft Zeeland zichzelf nog eens extra op de politieke en economische agenda gezet van Nederland, Vlaanderen en Europa. Met de ondertekening van de vier nieuwe Scheldeverdragen is een belangrijke stap gezet. Maar er moet in de toekomst nog heel veel gebeuren. De provincie Zeeland wil hierin een nadrukkelijke rol spelen.


21 december 2005, Persbericht 188, Hanneke Blok 0118 631 392.