Provincie Zeeland


Ondertekening door de minister van Verkeer en Waterstaat, drs. K.M.H. Peijs en gedeputeerde Verkeer en Vervoer mr. drs. A.J.G. Poppelaars.

Provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben een bestuursovereenkomst ondertekend over herverdeling van het wegenbeheer ten zuiden van de A58. Reden voor de herverdeling is de verandering van de vervoersstromen als gevolg van het gelijktijdig opheffen van de autoveren over de Westerschelde en het openstellen van de Westerscheldetunnel. Hierdoor is de verdeling van de Zeeuwse wegen tussen het rijk en de provincie niet meer logisch. Met de wegenruil wordt dit hersteld.

De ondertekening vond plaats in het provinciehuis. Namens het Rijk tekende de minister van Verkeer en Waterstaat, drs. K.M.H. Peijs. Namens de provincie tekende gedeputeerde Verkeer en Vervoer mr. drs. A.J.G. Poppelaars.

In de bestuursovereenkomst zijn drie fasen onderscheiden.

Wegenoverdracht in 2006

In fase 1 neemt de provincie de volgende wegen en wegvakken over van het rijk:

1. Een grenscorrectie in de N57/N254 bij de aansluiting Schroeweg aan de A58 bij Middelburg.

2. N289 nabij Kruiningen (tussen Luchtenburg en Zanddijk).
3. De N58 tussen Breskens en de grensovergang bij Sluis, met uitzondering van de wegen binnen de bebouwde kom Schoondijke die na aanleg van de rondweg Schoondijke aan de gemeente worden overgedragen.

4. De N60 tussen Perkpolder en de grensovergang Kapellebrug.
5. De N61-oost tussen de N62 Traktaatweg en de N60 bij Terhole.

De totale lengte van bovenstaande wegvakken bedraagt ongeveer 60 kilometer.

Tijdstip van de overdracht van beheer en onderhoud aan de provincie is
31 december 2006.

Toekomst: rondweg Schoondijke, N61-west en N62

In fase 2 neemt de provincie het westelijk deel van de rondweg Schoondijke in beheer en onderhoud. Dit gebeurt nadat de rondweg is aangelegd en opengesteld voor het verkeer. In fase 3 tenslotte, is het de bedoeling onderstaande wegen te ruilen:

* N62 Sloeweg (van provincie naar rijk)

* N62 Traktaatweg (van provincie naar rijk)
* De N61-west tussen de aansluiting met de N58 bij Schoondijke en de toegangsweg naar de Westerscheldetunnel (met uitzondering van de bebouwde kom van Schoondijke, maar met inbegrip van het zuidelijke deel van de rondweg Schoondijke) (van rijk naar provincie)

Deze ruil zal pas plaatsvinden nadat de N62 nadat de N62 door de provincie en de N61 west door het rijk zijn gereconstrueerd.

Budgettair neutrale overdracht aan provincie

Met het pakket wegen dat van het rijk naar de provincie overgaat, komt de provincie voor hogere onderhoudskosten te staan. Provincie en rijk willen de herschikking budgettair neutraal uitvoeren. Daarom betaalt het rijk eenmalig een afkoopsom van in totaal


38,85 miljoen euro. Deze afkoopsom bestaat uit de volgende onderdelen:
* 33,85 miljoen als vergoeding voor toekomstig beheer en onderhoud
* 1 miljoen als vergoeding voor achterstallig onderhoud
* 4 miljoen als vergoeding voor extra personeelskosten

Steunpunt Mauritsfort

Het is de bedoeling dat ook de locatie Mauritsfort langs de N61 bij Hoek, van waaruit het onderhoud van de wegen wordt gedaan, in 2006 door het rijk aan de provincie wordt overgedragen. Rijk en provincie zijn hierover nog in onderhandeling.

Gevolgen wegenoverdracht

De wegenoverdracht heeft geen gevolgen voor de weggebruikers en evenmin voor reeds lopende of geplande werkzaamheden.

Door het wederzijds overdragen en overnemen van wegen willen rijk en provincie komen tot een logisch rijks- en povinciaal wegennet, met als uitgangspunten:

* Wegen van nationaal belang in beheer bij het rijk.
* Wegen van regionaal belang in beheer bij de provincie.


21 december 2005, Persbericht 189, Hanneke Blok 0118 631 392.